Za novi urbani i duhovni identitet grada

  Šibenik je grad iznimno bogate kulturne baštine, s dugom tradicijom pisane riječi i knjižničarstva. O postojanosti svijesti naših starih o knjizi i potrebi za knjigom kao duhovnim utočištem, u često teškoj povijesti borbe za duhovnu i fizičku egzistenciju, svjedoče mnoge kulturne činjenice – s velikim marom sačuvane samostanske knjižnice, osobito ona Sv. Frane, utemeljenje Narodne slavjanske čitaonice 1866. ili osnutak Gradske knjižnice 1922. godine.

  Djelujući desetljećima u neprimjerenom prostoru, koji onemogućuje obavljanje temeljnih knjižničarskih funkcija prema suvremenim standardima, Gradska knjižnica «Juraj Šižgorić» Šibenik napokon je - zahvaljujući razumijevanju Grada Šibenika i Ministarstva kulture RH - preseljena u novi prostor, u zgradu ex Doma JNA na Poljani.

  To antologijsko djelo arhitekture hrvatske moderne smješteno je u središtu grada, na lokaciju gdje je nekoć bila Narodna kavana s knjižnicom i čitaonicom, pa se Knjižnica – kao kulturna ustanova od općeg značenja – vraća tamo gdje joj je i mjesto. Na taj način grad dobiva snažno knjižničarsko i multimedijalno žarište, koje će dati znatan prinos urbanom i duhovnom identitetu Šibenika u vremenu velikih kulturoloških i civilizacijskih izazova. Valja nam zahvaliti tvrtki Sinopsis d.d. iz Šibenika na izradi projekta kao i matičnim službama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Knjižnica grada Zagreba na njihovoj pomoći u idejnoj razradi funkcionalne organizacije prostora, ali i tisućama naših korisnika koji su nam godinama davali potporu za preseljenje Knjižnice.

  Očekujemo da će nova knjižnica omogućiti budućim naraštajima da, poput naših starih, korespondiraju sa svim europskim i svjetskim intelektualnim i duhovnim zbivanjima.

Milivoj Zenić

natrag