Obavijesti

OBAVIJESTI

Virtualni muzej Fausta Vrančića

 
  Na mrežnim stranicama Knjižnice može se pogledati, pod ikonom padobranca, virtualni muzej Fausta Vrančića (1551.   –  1617.), što ga je Knjižnica dala izraditi u povodu 400. obljetnice smrti toga znamenita Šibenčanina, polihistora, leksikografa i izumitelja, autora prvog reprezentativnog rječnika hrvatskoga jezika i knjige izuma i projekata Machinae novae, u kojoj je prvi put otisnut crtež “letećeg čovjeka”, odnosno padobran(c)a (homo volans).

  Virtualni muzej je dostupan i na http://faust.knjiznica-sibenik.hr.

 

Nove usluge Knjižnice

Rezervacija građe...
Obnova građe...
 
  Poštovani korisnici,

  nudimo vam dvije nove on line usluge: rezervaciju građe i obnovu zaduženog primjerka (produženje roka posudbe) preko kataloga Knjižnice (www.knjiznica-sibenik.hr, izbornik katalog).
 

Arhiva obavijesti...


Novosti

NOVOSTI

Izložba Faust Vrančić – Machinae novae
 
  U prizemlju knjižnice postavljena je izložba Faust Vrančić – Machinae novae, nadahnuta crtežima iz knjige izuma i projekata Machinae novae (prevedene kao Novi strojevi) Šibenčanina Fausta Vrančića, tiskane u Mlecima 1615. ili 1616. godine. Izložbu su, u sklopu obilježavanja četiristote obljetnice smrti toga znamenita hrvatskoga polihistora, leksikografa i izumitelja, organizirali Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik.
  Izložba uključuje stiliziranu repliku pomičnog krova u mlinu prema crtežu iz Machinae novae, na postolju s elektropogonom koji omogućava pokretanje dvanaest lopatica na kojima su otisnuti crteži iz navedenog djela, deset maketa koje je prema Vrančićevim crtežima izradio Dimitrije Barb a Muzej ih otkupio za svoj fundus, i osam crteža iz Machinae novae, s popratnim tekstom, na panoima (100 x 100 cm). Izložba će biti otvorena do 13. rujna 2017.
 

Izložbe s sklopu Sajma dječje knjige
 
  U sklopu 11. Sajma dječje knjige Šibenik, u Knjižnici su postavljene četiri izložbe: u galeriji su izloženi, pod nazivom Tajna pekmeza Ašuna, radovi Ekaterine Panfilove, ruske dizajnerice, ilustratorice i spisateljice za djecu, i padobranci, Homines volantes, papirnate figurice Zdenke Bilušić, likovne umjetnice i pedagoginje, voditeljice Odjela za vizualnu kulturu Knjižnice, a na prvom i drugom drugom katu izložba Kad odrastem bit ću Šibenik : deset godina ilustracije – ilustratori svijeta Šibeniku i izložba ilustracija iz slikovnice Marijane Nole Kad odrastem Andree Petrlik Huseinović, akademske slikarice grafičarke i spisateljice za djecu.
 
Pregled događjanja

DOGAĐANJA

26.06.2017
ponedjeljak
Predavanje u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama
Predavanje je dio projekta "Izaberi pravu stvar", čiji je nositelj Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije u partnerstvu s Udrugom mladih "Mladi u EU" a financira ga Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske
Na predavanju će govoriti Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda, Zora Jurin, voditeljica Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, i Vinko Livaković, djelatnik Udruge mladih "Mladi u EU"
Organizator: Udruga mladih "Mladi u Europskoj uniji" u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije
Početak u 19:00

 
27.06.2017
utorak
Radionica kreativnog pisanja
Predavač: Ana Đokić
Organizator: Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik
Početak u 17:00

 
28.06.2017
srijeda
Prezentacija radionice "Hands in hands" Erasmus+ projekta
U radionici sudjeluju učenici Osnovne škole Petra Krešimira IV. Šibenik
Prezentacija je dio programa 57. Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik — Hrvatska
Početak u 18:00

 
06.07.2017
četvrtak
Predavanje "I ja želim čitati"
Predavanje je dio III. Šibenske ljetne logopedske školice, u kojoj kao stručni suradnici sudjeluju Željka Butorac, prof. logoped, Dunja Mukavec, prof. logoped, Gorana Hitrec, prof. psihologije, i Karlo Butorac, prof. kineziolog, svi iz Zagreba
Organizator: Udruga za pomoć djeci s teškoćama u učenju Šibensko-kninske županije "Izvor ljubavi" Šibenik
Početak u 18:30