Obavijesti

OBAVIJESTI

Virtualni muzej Fausta Vrančića

 
  Na mrežnim stranicama Knjižnice može se pogledati, pod ikonom padobranca, virtualni muzej Fausta Vrančića (1551.   –  1617.), što ga je Knjižnica dala izraditi u povodu 400. obljetnice smrti toga znamenita Šibenčanina, polihistora, leksikografa i izumitelja, autora prvog reprezentativnog rječnika hrvatskoga jezika i knjige izuma i projekata Machinae novae, u kojoj je prvi put otisnut crtež “letećeg čovjeka”, odnosno padobran(c)a (homo volans).

  Virtualni muzej je dostupan i na http://faust.knjiznica-sibenik.hr.

 

Nove usluge Knjižnice

Rezervacija građe...
Obnova građe...
 
  Poštovani korisnici,

  nudimo vam dvije nove on line usluge: rezervaciju građe i obnovu zaduženog primjerka (produženje roka posudbe) preko kataloga Knjižnice (www.knjiznica-sibenik.hr, izbornik katalog).
 

Arhiva obavijesti...


Novosti

NOVOSTI

Izložba fotografija Anisje Rossi
 
  Anisja Rossi rođena je Šibenka a živi u Brissagu. Bavi se slikanjem i crtanjem, kao i eksperimentiranjem različitim likovnim tehnikama. Samostalne izložbe (različite tehnike) imala je u Luzernu, Zürichu i Zugu, a u Buenos Airesu (Argentina) sudjeluje u brojnim skupnim izložbama. Od 2000. godine, nakon dolaska u Ženevu, počinje se aktivno baviti fotografijom.
  Ovo je njezina prva izložba u Šibeniku.
 

Izložba Faust Vrančić – Machinae novae
 
  U prizemlju knjižnice postavljena je izložba Faust Vrančić – Machinae novae, nadahnuta crtežima iz knjige izuma i projekata Machinae novae (prevedene kao Novi strojevi) Šibenčanina Fausta Vrančića, tiskane u Mlecima 1615. ili 1616. godine. Izložbu su, u sklopu obilježavanja četiristote obljetnice smrti toga znamenita hrvatskoga polihistora, leksikografa i izumitelja, organizirali Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik.
  Izložba uključuje stiliziranu repliku pomičnog krova u mlinu prema crtežu iz Machinae novae, na postolju s elektropogonom koji omogućava pokretanje dvanaest lopatica na kojima su otisnuti crteži iz navedenog djela, deset maketa koje je prema Vrančićevim crtežima izradio Dimitrije Barb a Muzej ih otkupio za svoj fundus, i osam crteža iz Machinae novae, s popratnim tekstom, na panoima (100 x 100 cm). Izložba će biti otvorena do 13. rujna 2017.
 
Pregled događjanja

DOGAĐANJA

U tijeku:
17.08.2017-
31.08.2017
Izložba fotografija Anisje Rossi Ungaro
Otvorenje u 20:00

 

 (Nema najava)