ARHIVA OBAVIJESTI

Obavijest o redovitom godišnjem otpisu građe
 
  Poštovani korisnici, zbog redovitog godišnjeg otpisa na Narodnom i Znanstvenom odjelu, koji će se najvećim dijelom provesti sredinom svibnja 2023., fondu tih odjela u otvorenom pristupu na prvome katu Knjižnice korisnici neće moći pristupiti od ponedjeljka, 8. do subote, 20. svibnja. Građa s tih dvaju odjela moći će se zaduživati i razduživati na glavnome pultu u prizemlju Knjižnice.
 

Besplatna pravna pomoć
Saznaj više ...
 
  Obavještavamo korisnike da će u ponedjeljak, 24. travnja 2023. od 11 do 14 sati studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu u sklopu Pravne klinike Pravnog fakulteta u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik građanima pružati besplatnu pravnu pomoć.

   

MANIFESTACIJA

Svjetski dan knjige - Dan hrvatske knjige

21.04.2023 – 23.04.2023

Poštovani korisnici,

  pozivamo vas da nam se pridružite u Noći knjige 2023., koja će se održati od 19. do 23. travnja 2023. godine. Noć knjige manifestacija je kojom se potiču čitanje i razgovor o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu, a povod za to jesu Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).
  Noć knjige organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – inicijativa za knjigu i Hrvatska udruga školskih knjižničara.
  Tema ovogodišnje Noći knjige, dvanaeste po redu, jest fenomen umjetne inteligencije uobličen u pitanje "Sanjaju li roboti električne knjige?"

Program Noći knjige u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik Program...

KuŠIn, natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču 2023.
Saznaj više o natječaju...
 
  Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i ove godine raspisuje, nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču.

Rok za slanje priča je do nedjelje, 2. travnja 2023.

   

Likovni i literarni natječaj za učenike osnovnih škola Šibensko-kninske županije na temu Mačke
Saznaj više o natječaju...
 
  Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i Kulturno-umjetničko društvo "Koralj" Zlarin već sedmu godinu zaredom raspisuju likovni i literarni natječaj za učenike županijskih osnovnih škola na temu Mačke.
   

Međunarodni znanstveno-stručni skup 8. Dani ICARUS Hrvatska
"Enhancing heritage experience – exploring cultural routes"
Program...
 
  U Šibeniku će se od 22. do 23. ožujka 2023. održati, dijelom u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik, a dijelom u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova "Civitas sacra, Međunarodni znanstveno-stručni skup 8. Dani ICARUS Hrvatska, na temu "Enhancing heritage experience - exploring cultural routes" ("Poboljšanje iskustva baštine - istraživanje kulturnih ruta").
  Glavni organizatori skupa jesu E-ROUTES i ICARUS Hrvatska, a suorganizatori Državni arhiv u Šibeniku i DARIAH-HR u suradnji s Gradskom knjižnicom ''Juraj Šižgorić'' Šibenik, Interpretacijskim centrom katedrale sv. Jakova "Civitas sacra" i ICARUS-om. Financijsku podršku skupu dali su Ministarstvo kulture i medija, Turistička zajednica grada Šibenika i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.
   

Poziv na razgovor

saznaj više...
 
  Poziv na razgovor kandidata s Javnog poziva za prijam u radni odnos na neodređeno vrijeme za radno mjesto knjižničarskog tehničara na Znanstvenom odjelu.
 

Natječaj za prijam u radni odnos na neodređeno vrijeme za radno mjesto knjižničarski tehničar na Znanstvenom odjelu
Natječaj...
 
  Natječaj za prijam u radni odnos na neodređeno vrijeme za radno mjesto knjižničarski tehničar na Znanstvenom odjelu vrijedi od 15. veljače 2023.
 

Petak, 17. veljače – dan bez zakasnine, uz Dan Knjižnice
 

  U petak, 17. veljače, Knjižnica, koja toga dana obilježava svoju 101. obljetnicu, neće naplaćivati zakasninu. Molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.

 

Poziv na razgovor

saznaj više...
 
  Poziv na razgovor kandidata s Javnog poziva za prijam u radni odnos na neodređeno vrijeme za radno mjesto višeg stručnog suradnika za promidžbu, marketing i odnose s javnošću.
 

Poziv na razgovor

saznaj više...
 
  Poziv na razgovor kandidata s Javnog poziva za prijam u radni odnos na određeno vrijeme do povratka djelatnice za radno mjesto knjižničarskog tehničara u Ogranku Zaton.
 

Natječaj za prijam u radni odnos na određeno vrijeme do povratka djelatnice
Natječaj...
 
  Natječaj za prijam u radni odnos na određeno vrijeme do povratka djelatnice za radno mjesto knjižničarskog tehničara u Ogranku Zaton vrijedi od 9. siječnja 2023.
 

Natječaj za prijam u radni odnos na neodređeno vrijeme za radno mjesto višeg stručnog suradnika za promidžbu, marketing i odnose s javnošću
Natječaj...
 
  Natječaj za prijam u radni odnos na neodređeno vrijeme za radno mjesto višeg stručnog suradnika za promidžbu, marketing i odnose s javnošću vrijedi od 6. siječnja 2023.
 

Javni poziv na uvid u parcelacijski elaborat
Javni poziv...

Planirani zahvat u prostoru je – rekonstrukcija državne ceste D8, izgradnja čvorova Njivice I i Njivice II u Šibeniku.

 

Mjesec hrvatske knjige 2022 - Program

Natječaj...
 
 

Dani bez zakasnine
 

  Poštovani korisnici, u povodu Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga), u ponedjeljak, 31. listopada 2022., Knjižnica neće naplaćivati zakasninu!
Molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.

 

Likovni natječaj Straničnik Natječaj...
 
Uz Mjesec hrvatske knjige 2022., Knjižnica je za za učenike osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji raspisala likovni natječaj za najbolji straničnik

Natječaj za najbolju neobjavljenu haiku pjesmu Natječaj...
 
 

Oglas za prijam u radni odnos na određeno vrijeme (do povratka djelatnika) Oglas...
 
 

Radionica Primjena Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima
 
  U četvrtak, 2. lipnja 2022. u 10 sati u Knjižnici će biti održana Radionica "Primjena Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima", na kojoj će biti predstavljen novi Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima (KAM) (https://pravilnik.kam.hr/), s naglaskom na glavnim novostima u odnosu na dosadašnje kataložne standarde. Radionica je namijenjena djelatnicima svih vrsta knjižnica koji obavljaju poslove katalogizacije, a održat će je dr. sc. Ana Vukadin, viša knjižničarka, stručni suradnik za normizaciju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Osnovna svrha Pravilnika KAM modernizacija je kataložnih pravila i ujednačen opis građe u svim AKM ustanovama, kako bi se stvorili uvjeti za razmjenu, dijeljenje, povezivanje, integraciju i ponovnu uporabu podataka, te korisnicima olakšao pristup građi u digitalnom okruženju. Da bi se stekao uvid u primjenjivost KAM-a, u lipnju 2022. planiran je početak testiranja u odabranim AKM ustanovama. Pravilnik KAM također se testira kroz projekt digitalnog objedinjavanja Kultura voli prirodu: baština hrvatskih rijeka, čiji je nositelj Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a jedan od partnera Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik.
 

Besplatne usluge za izbjeglice iz Ukrajine
 
  Prema naputku Grada Šibenika u vezi s prihvatom osoba izbjeglih iz ratom zahvaćene Ukrajine koje su registrirane na području grada Šibenika, usluge Knjižnice, odnosno pristup njezinim sadržajima i programima, besplatne su za izbjeglice iz Ukrajine, s tim da moraju predočiti potvrdu o statusu izbjeglice ili drugi odgovarajući dokument koji im je izdalo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.
 

Konferencija u sklopu projekta Socijalne usluge 65+
Program...
   
  Od 24. do 27. svibnja 2022. u Knjižnici će biti održana Prva stručna konferencija u sklopu projekta "Socijalne usluge 65+" UP.02.2.2.06..0374. Projekt je odobren u sklopu Poziva za dostavu projektnih prijedloga "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA 1", 100 % je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Nositelj projekta je Centar za socijalnu skrb Virovitica, a partneri na projektu centri za socijalnu skrb Šibenik, Karlovac, Osijek, Slavonski Brod i Bjelovar, gradovi Virovitica i Šibenik i općine Gradina, Lukač, Špišić Bukovica, Suhopolje i Pitomača.
  Projekt "Socijalne usluge 65+" provodi se u svrhu osnaživanja uloge lokalnih zajednica iz šest županija u razvoju mreže socijalnih usluga za starije osobe te unapređenja kvalitete socijalnih usluga i procesa deinstitucionalizacije. Ciljevi projekta su povećanje socijalne uključenosti trideset starijih osoba unapređenjem kvalitete socijalnih usluga, osnaživanje petnaest udomiteljskih obitelji, jačanje kapaciteta trideset stručnjaka za razvoj novih usluga i povezivanje s lokalnim zajednicama te senzibiliziranje šire javnosti za potrebe starijih i ulogu udomiteljstva.
     

Program obilježavanja stote obljetnice rođenja Vesne Parun

Saznaj više o natječaju...
   

  U suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Šibeniku, Kulturno-umjetničkim društvom "Koralj" Zlarin, Turističkom zajednicom Zlarin i Kulturnom udrugom Fotopoetika, Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik priredila je niz programa kojima će, pod pokroviteljstvom Grada Šibenika, obilježiti sto godina od rođenja velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun.
     

Besplatna pravna pomoć

saznaj više...
   
  Obavještavamo korisnike da će u ponedjeljak, 16. svibnja 2022. od 11 do 15 sati studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu u sklopu Pravne klinike Pravnog fakulteta u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik građanima pružati besplatnu pravnu pomoć.
 

Oglas za prijam pripravnika

saznaj više...
   
  Raspisuje se oglas za prijam pripravnika na radno mjesto diplomiranog knjižničara u Službi nabave i obrade radi stjecanja prvog radnog iskustva – obavljanja pripravničkog staža u trajanju od jedne godine.
 

Noć knjige 2022.
 

Poštovani korisnici,

pozivamo vas da nam se pridružite u Noći knjige 2022.

  Noć knjige manifestacija je kojom se potiču čitanje i razgovor o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to su Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

  Noć knjige organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – inicijativa za knjigu i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

 
 
Program noći knjige u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik
Pogledaj program...
 
  Tema ovogodišnje Noći knjige, jedanaeste po redu, koja će se održati 22., 23., 24. i 25. travnja, jest knjiga kao prostor slobode..
   
 

Likovni i literarni natječaj za učenike osnovnih škola Šibensko-kninske županije na temu Mačke
Saznaj više o natječaju...
 
  Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i Kulturno-umjetničko društvo "Koralj" Zlarin već šestu godinu zaredom, a ove i uz stotu obljetnicu njezina rođenja, raspisuju likovni i literarni natječaj za učenike županijskih osnovnih škola na temu Mačke.
   

KuŠIn, natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika 2022
Saznaj više o natječaju...
   

  Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i ove godine raspisuje, nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada.

Rok za slanje priča produžen je do
utorka, 12. travnja.

     

Obilježavanje Dana Knjižnice
 

  Na Dan Knjižnice, koja ove godine obilježava stotu obljetnicu — neće se naplaćivati zakasnina. Knjižnica će svoju stotu obljetnicu nastaviti obilježavati prigodnim programima tijekom godine.

 

Od 16. studenoga 2021. u Knjižnicu se može ući samo s COVID potvrdom
  Prema Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenoga 2021., od utorka, 16. studenoga 2021. ulazak u prostor Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik bit će dopušten samo uz predočenje EU digitalne COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju ili preboljenju bolesti odnosno testiranju na virus SARS-CoV-2 i uz predočenje osobnog identifikacijskog dokumenta. Odluka se ne odnosi na osobe mlađe od šesnaest godina.
  Korisnici se u prostoru Knjižnice moraju pridržavati osnovnih epidemioloških mjera (mjerenje temperature na ulazu u Knjižnicu, pravilnog nošenja zaštitne maske, držanja međusobnog razmaka i dezinfekcije ruku).

  Oni koji nemaju navedenu potvrdu mogu ostaviti građu (knjige, DVD-e ili CD-e) na stolu na ulazu u Knjižnicu, a mogu i pričekati, na ulazu u zgradu, da im djelatnici donesu građu koju žele posuditi.
  Građu mogu naručiti i elektroničkim putom ili telefonski, i ta će ih građa čekati kad dođu u Knjižnicu.

 

Stručni skup "Bojimo, pišemo i crtamo"

 
Program...
 

  Dana 26. studenoga 2021. u Knjižnici će biti održan online Stručni skup "Bojimo, pišemo i crtamo". Skup organiziraju Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik, Goethe-Institut Kroatien i Knjižničarsko društvo Šibenik a posvećen je ulozi knjižnica u razvoju čitateljskih navika kod djece svih dobnih skupina.

 

Likovni natječaj Upoznaj svoja prava Natječaj...
 
  Društvo Naša djeca Šibenik i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik organiziraju strip-natječaj za predškolce i učenike osnovnih škola na temu Upoznaj svoja prava povodom 32. obljetnice Konvencije o dječjim pravima.

UPITNIK

Poštovane/i,

Hrvatski zavod za knjižničarstvo pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Hrvatsko knjižničarsko društvo provode istraživanje o potrebama korisnika i knjižničara za e-izvorima u narodnim i školskim knjižnicama.

Mrežni anketni upitnik namijenjen je korisnicima narodnih knjižnica bez obzira koriste li u svome radu e-izvore ili ne.
Na neka pitanja odgovara se upisivanjem odgovora, a na druga označivanjem Vašeg odabranog odgovora.

Upitnik o potrebama korisnika narodnih knjižnica za e-izvorima

Zahvaljujemo Vam na sudjelovanju!

 

Poziv na razgovor

saznaj više...
   
  Poziv na razgovor kandidata s Javnog poziva za prijam u radni odnos na određeno vrijeme za radno mjesto: dipl. knjižničar na Narodnom odjelu.
 

Likovni natječaj na temu straničnika

Natječaj...
 
  Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik raspisuje likovni natječaj za učenike osnovnih škola na temu STRANIČNIK uz Mjesec hrvatske knjige 2021.
 
Logotip mjeseca Hrvatske knjige 2021
 

Oglas za prijam u radni odnos na određeno vrijeme Oglas...
 
 

Dani bez zakasnine
 

  Poštovani korisnici, u povodu Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga), u petak i subotu, 15. i 16. listopada 2021., Knjižnica neće naplaćivati zakasninu!
Molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.

 

Natječaj za najbolju neobjavljenu haiku pjesmu Natječaj...
 
 

Proglašenje najboljih u likovnom natječaju „Napiši sliku, nacrtaj stih!“
 
  Knjižnica je u povodu Dana hrvatske knjige, 22. travnja, i Noći knjige, 23. travnja, raspisala likovni natječaj na temu „Napiši sliku, nacrtaj stih!“. Kroz likovni zadatak ilustriranja kraćeg proznog ili poetskog djela, ili tek njegova odlomka, djeca su se trebala upoznati sa značajnim djelima iz lokalne književne baštine i usvojiti elemente grafičkog dizajna, prije svega odnos slike i teksta u likovnoj kompoziciji. Zadatak je bio prilagođen dobi i mogućnostima djece, a nastavni sadržaji i suvremeni pristup poučavanju omogućuju razvoj kreativnih potencijala učenika i bolje razumijevanje drugih odgojno-obrazovnih područja kurikuluma. U provedbu natječaja, kojemu je cilj razvijanje odgovornog odnosa prema suvremenoj kulturnoj okolini i umjetničkoj baštini, bile su uključene i pojedine odgojno-obrazovne ustanove.
  Na natječaju je sudjelovalo osam osnovnih škola, što je, s obzirom na okolnosti u kojima se nastava održava, uspjeh jer, ne zaboravimo, radi se o praktičnom predmetu u kojem nije lako objasniti niti likovnu tehniku niti prenijeti likovni jezik „na daljinu“.
  Prosudbeno povjerenstvo odabralo je najbolje radove. Prvo mjesto osvojio je Neo Turčinov, učenik osmog razreda u OŠ Murterski škoji, Murter, pod mentorstvom Ivane Skroza, za rad nadahnut zbirkom pjesama Trudni dan Ive Šikića Balare, drugo mjesto Dora Terzić, učenica 1.a razreda u OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik, pod mentorstvom Helene Šarić, za rad nadahnut pjesmom „More“ Mladena Bjažića, a treće Ema Vrbanić, učenica 1.c razreda u OŠ Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica, pod mentorstvom Đurđice Pošta, za rad nadahnut pjesmom „Pouka pauku“ Zvonimira Baloga.
 
 

Noć knjige 2021.
 
 
 Poštovani korisnici,

ovogodišnje obilježavanje manifestacije Noć knjige održat će se u virtualnom
obliku na našoj Facebook stranici u petak, 23. travnja.

 
 


NOĆ KNJIGE 2021. — PROGRAM


 

 9:00 Online – Otvorenje manifestacije Noć knjige 2021.
Proglašenje najčitatelja Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik za 2020. godinu

 9:15 Online – Preporuke iz kućne ljekarne: ljekovite knjige po izboru korisnika
Lista knjiga koje imaju ljekovitu moć

 9:30 Online – Lijepo je biti zdrav pričaonica i radionica
Sudjeluju djeca Dječjeg vrtića Smilje, područnog odjela Veslo, odgojiteljice
Željka Ajduković i Vesna Alviž, pedagoginja Loreta Prgin i
knjižničarke Marina Šimić i Jelena Vrčić

 11:00 Virtualna izložba radova s likovnog natječaja za učenike osnovnih
 škola Napiši sliku, nacrtaj stih! i proglašenje najboljih

Tri najbolja rada proglasit će Zdenka Bilušić

 11:30 Virtualna izložba taktilnih slikovnica iz fonda Knjižnice
Slikovnice su nastale u suradnji s Dječjim vrtićem Smilje i
Osnovnom školom Jurja Šižgorića

 17:00 Online – Utezi i krila homoseksualnosti
Prezentacija i igrokaz Filozofske grupe Gimnazije Antuna Vrančića na temu
doprinosa homoseksualnih osoba kulturi, mentor: dr. sc. Nives Triva

 17:30 Online – "Priča u slikama", radionica o zdravoj prehrani i higijeni
Voditeljice: knjižničarke Marina Šimić i Jelena Vrčić

 18:00 Čitanje – ljekovito iskustvo
Druženje članova udruge „Aurora“ s dr. sc. Dijanom Mikšić Labura, profesoricom
hrvatskog jezika i književnosti, knjižničarima

 19:00 Knjiga kao lijek za dušu: sastanak čitateljskih klubova Knjižnice Jakobine i
S knjigom u sridu

Gost predavač: Dino Sekso, student psihologije i psihoterapeut u edukaciji,
sudjeluju i knjižničari Ana Šimić i Domagoj Zafranović

 20:00 U društvu s Majom Klarić
Razgovor s pjesnikinjom, putopiscem i prevoditeljicom vodi novinarka
Živana Podrug

 21:00 Online – KuŠIn, natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika
Proglašenje pobjednika 6. po redu nagradnog natječaja KuŠIn

 U Noći knjige u Knjižnici će se moći nabaviti njezina izdanja po prigodnim cijenama.

 

KuŠIn, natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika 2021
Rok za slanje priča produžen je do 11. travnja 2021

saznaj više...
   

  Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i ove godine raspisuje, nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada.
     

Likovni natječaj "Napiši sliku, nacrtaj stih"

Natječaj...
 

Likovni i literarni natječaj za osnovce na temu Mačke

Natječaj...
 
  Kulturno-umjetničko društvo "Koralj" Zlarin i Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik raspisuju likovni i literarni natječaj za učenike osnovnih škola Šibensko-kninske županije na temu Mačke.
 
 
 

Srijeda, 17. veljače – dan bez zakasnine, uz Dan Knjižnice
 

  U srijedu, 17. veljače, Knjižnica, koja toga dana obilježava svoju 99. obljetnicu – svečano je otvorena 1922. godine, neće naplaćivati zakasninu. Molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.

 

Mjesec hrvatske knjige 2020 - Program

Natječaj...
 
 

Radionice “Earth Speakr – Upcycle yourself”
 
 
  U sklopu projekta „Earth Speakr“, pokrenutog u povodu njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije s ciljem promišljanja budućnosti Zemlje, Goethe-Institut Kroatien organizira dvije online radionice pod nazivom “Earth Speakr – Upcycle yourself”, na kojima će djeca pod vodstvom Mateje Medić iz udruge ZMAG (Zelene mreže aktivističkih grupa) izrađivati predmete recikliranjem tekstila i plastike. Na početku radionice poslušat će predavanje o sadašnjem stanju Zemlje, s fokusom na klimatskim promjenama, a pretkraj radionice s pomoću aplikacije Earth Speakr poslat će poruku o budućnosti Zemlje svojim vršnjacima. (Earth Speakr interaktivno je umjetničko djelo, aplikacija danskog umjetnika Olafura Elliassona s pomoću koje djeca i mladi mogu zabilježiti svoje ideje o dobrobiti našeg planeta i podijeliti ih s čitavim svijetom.)
  Prva radionica bit će održana u subotu, 7. studenoga 2020. od 9:30 do 13:00 a namijenjena je djeci od osam do dvanaest godina, koja će na njoj izrađivati uporabne stvari od plastičnih vrećica.
  Druga radionica održat će se u subotu, 14. studenoga 2020. od 9:30 do 13:00 a namijenjena je djeci od četrnaest do sedamnaest godina, koja će na njoj izrađivati uporabne stvari od starih majica.
  Radionice će se održati online na platformi Zoom. Zainteresirani se mogu prijaviti na Dječjem odjelu Knjižnice ili na telefon 022/201-280. U radionici će moći sudjelovati ili uživo iz Knjižnice (preko zaslona) ili od kuće (preko linka za spajanje na Zoom).
 

Likovni natječaj na temu straničnika

Natječaj...
 
 

Poštovani korisnici,

  od utorka, 23. lipnja 2020. naša knjižnica će za korisnike biti otvorena prema redovitom radnom vremenu: radnim danom od 8 do 20, subotom od 8 do 13 sati.

  Svi odjeli su otvoreni, uključujući obje čitaonice, računalnu radionicu i igraonicu.

  Knjižnica u radu primjenjuje preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što znači da za korisnike i dalje vrijede mjere zaštite od koronavirusa: korištenje dezinfekcijskog sredstva na ulazu u Knjižnicu i držanje međusobnog razmaka.

  Obavijesti o radu Knjižnice mogu se dobiti i na njezinoj Facebook stranici.


Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Uloga knjižnica u promicanju zdravoga načina života"

Saznaj više...
 
 

Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Uloga knjižnica u promicanju zdravoga načina života" – PROGRAM

Saznaj više...
 
 

Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Uloga knjižnica u promicanju zdravoga načina života" – PROGRAM

Saznaj više...
 
 

Natječaj za najbolju kratku priču i pjesmu ''Baš sam biser!"

 
  Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin“ Opatija u suradnji s Gradskom knjižnicom „Juraj Šižgorić“ Šibenik i Gradskom knjižnicom Samobor raspisala je, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, nagradni natječaj za najbolju kratku priču i pjesmu na temu školjke pod naslovom „Baš sam biser!“.
  Natječaj, na koji se mogu javiti mladi od četrnaest do osamnaest godina, traje od od 9. rujna do 10. listopada 2020.
  Obavijest o natječaju, s propozicijama, nalazi se na mrežnim stranicama opatijske knjižnice ( http://www.gk-opatija.hr ).

 

Natječaj za najbolju neobjavljenu haiku pjesmu Natječaj...
 
 

C-CHANGE FESTIVAL: POP-UP BOOK STORE
 
  U subotu, 10. listopada 2020. od 10:30 do 12:30 u Perivoju Roberta Visianija i u Knjižnici održat će se, kao dio programa C-Change festivala, „Pop-up book store“. U perivoju će se održati sajam knjiga na kojem će se razmjenjivati, prodavati i besplatno dijeliti knjige. Posjetitelji sajma moći će razgledati i dvije izložbe: izložbu fotografija s motivima pokretne knjižnice (bookmobile) i malih knjižnica na otvorenom (little free library), koje možemo pronaći diljem županije, i izložbu dječjih likovnih radova izrađenih od kaširanog papira i otpisanih knjiga (reuse), koju je priredio Odjel za vizualnu kulturu Knjižnice. Za trajanja sajma moći će se pogledati i projekcija uradaka DIY projekata o tome kako su nastajali bookmobile i mala knjižnica na otvorenome i o tomu koji su korišteni materijali ponovno upotrijebljeni.
  Program pop-up sajma ostvaruje tri osnovna načela održiva gospodarenja otpadom, odnosno 3R – recycle, reduce, reuse, čime se ostvaruje cilj C-Change projekta: podizanje razine svijesti o onečišćenju i klimatskim promjenama kroz djelovanje u kulturi.
  Festival organiziraju Grad Šibenik, Kulturna udruga Fotopoetika i Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik.
 

C-Change_likovni natječaj za šibenske osnovce na temu klimatskih promjena

Natječaj...
 
 

Predstavljanje knjige Tu gdje Istok susreće Zapad na Knjizi Mediterana
 
  U srijedu, 24. rujna u 19:00 u Zavodu HAZU (u Palači Milesi) u Splitu bit će predstavljena, u sklopu trideset druge Knjige Mediterana, knjiga Tu gdje Istok susreće Zapad : engleski putopisci 19. stoljeća o Šibeniku i okolici, koju su Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik i Ogranak Matice hrvatske u Skradinu objavili u prosincu 2019.

Knjigu će predstaviti dr. sc. Marinko Šišak, priređivač, te Vilijam Lakić, uime nakladnika, i Karmen Krnčević.

 

Predstavljanje knjige Šibenske i druge kroatističke teme
 
  U ponedjeljak, 28. rujna 2020. u 13 sati, uoči blagdana sv. Mihovila, Dana grada Šibenika, u Knjižnici će biti predstavljena knjiga Josipa Lisca Šibenske i druge kroatističke teme, koju je knjižnica objavila zajedno s Ogrankom Matice hrvatske u Zadru u ediciji Faust u kolovozu ove godine. Osim dvadeset sedam tekstova koje je autor, naš ugledni jezikoslovac, objavio u stručnoj i znanstvenoj periodici i znanstvenim zbornicima, knjiga sadrži i opsežnu bibliografiju, kazalo osobnih imena i bilješku o autoru.
Nakon pozdravnih riječi Vilijama Lakića, ravnatelja Knjižnice, i dr. sc. Radomira Jurića, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Zadru, knjigu će predstaviti izv. prof. dr. sc. Gordana Čupković i doc. dr. sc. Ivica Vigato, s Odsjeka za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, i autor, prof. dr. sc. Josip Lisac.
 

Natječaj za najbolju narodnu poslovicu povodom rođendana
Jurja Šižgorića

Natječaj...
 
 

IFLA-ina nagrada za projekt Zelena knjižnica
 
  Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik dijeli, s četirima knjižnicama, drugo mjesto na natjecanju za IFLA-inu nagradu Zelena knjižnica za 2020. godinu. Nagradu je IFLA (International Federation of Library Associations = Međunarodni savez knjižničarskih društava) ustanovila 2016. a dodjeljuje je njezina posebna interesna grupa ENSULIB (Environment, Sustainability and Libraries = Okoliš, održivost i knjižnice).

  Prvo mjesto osvojila je Sveučilišna knjižnica u Rangsitu (Rangsit University Library), Tajland. U skupini sa šibenskom knjižnicom još su Narodna knjižnica Hangzou (Hangzhou Public Library), Kina, Ezüsthegy knjižnica (Ezüsthegy Library) iz Budimpešte, Madžarska, Učilište Lambaye (Lambaye Learning Center), Senegal, i Nacionalni centar za informacije o okolišu (National Environmental Information Centre) iz Battaramulle, Šri Lanka.

  U obrazloženju odluke IFLA-e da dodijeli nagradu šibenskoj knjižnici za projekt Zelena knjižnica stoji: „Riječ je o narodnoj knjižnici čiji angažman u zajednici ide dalje od energetske učinkovitosti i izgradnje zbirki, prema programima koji promiču mentalno i tjelesno zdravlje. Edukativni programi fokusirani na zdrav način života uključuju likovne radionice na temu okoliša i održiva razvoja, natječaje na ekološke teme i filmske projekcije“.
 
 
  Projekt je za IFLA-inu nagradu pripremilo troje djelatnika Knjižnice: Melinda Grubišić Reiter, voditeljica matične službe, koja, uz Zelenu knjižnicu, vodi i projekt Živjeti zdravo, Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu, i Robert Jurić, IT tehničar, koji je dizajnirao PowerPoint prezentaciju.
 

Noć knjige 2020.
 
 
 Poštovani korisnici,

ovogodišnje obilježavanje manifestacije Noć knjige održat će se u virtualnom
obliku na našoj Facebook stranici u četvrtak, 23. travnja.

 
 


NOĆ KNJIGE 2020. — PROGRAM


 
 10:00 Likovni natječaj za djecu do osam godina „Moja najdraža priča,
 moj najdraži lik“

 Proglašenje pobjednika

 10:30 Likovni natječaj za učenike od 5. do 8. razreda „Knjiga koja me promijenila“ Proglašenje pobjednika

 11:30 Likovna radionica „Uzmi stari papira list, tuš, boje i kist!“
 Virtualnu radionicu rekomponiranja plohe održat će Zdenka Bilušić.

 18:00 Virtualno otvorenje virtualne Noći knjige

 18:10 Proglašenje najčitatelja Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik u
 2019. godini


 19:00 Priča za laku noć: „Lopta“
 Priču o uzbudljivom putovanju mačka Žuće i prijateljstvu s dječakom Antom djeci će
 za laku noć i miran san ispričati autorica teksta i ilustracija Zdenka Bilušić.

 19:30 Virtualna izložba „Knjige koje su mijenjale svijet“
 Izložba knjiga iz fonda Knjižnice koje su utjecale na promjene u društvu i svijet oko nas

 19:45 Virtualna izložba „Ulična poetika Branimira Štulića“
 Izložba radova članova Filozofske grupe Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik
 (mentor: dr. sc. Nives Triva)

 20:00 – 21:00 live
 Druženje s novinarom Markom Podrugom (razgovor vodi novinar Nikola Urukalo)

 21:00 KuŠIn, natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika
 Proglašenje pobjednika nagradnog natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču
 na temu Krešimirova grada

 22:00 – 23:00 Live stream Mr. D
 Virtualno druženje uz biranu elektroničku glazbu
 

Likovni natječaji Dječjeg odjela u virtualnoj Noći knjige
saznaj više...
   
   

Dani izuzeti od naplate zakasnine
 
  Poštovani korisnici,

  zbog pandemije koronavirusa, dani od 16. ožujka do 19. travnja 2020. godine izuzeti su od naplate zakasnine. To ne znači da se oprašta postojeća zakasnina: svi korisnici koji su do 16. ožujka prekoračili rok posudbe građe moraju je platiti. Izuzeće od naplate zakasnine znači da od 17. ožujka ona neće rasti, npr. ako 16. ožujka bude iznosila 6,00 kn, tolika će ostati sve do 19. travnja.

  Dok situacija s koronavirusom traje, korisnike ćemo o mjerama koje poduzimamo pravovremeno obavješćivati.
 

Natječaj za imenovanje ravnatelja Knjižnice

Program...
 
 

KuŠIn, nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika
saznaj više...
   
  Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik je i ove godine u sklopu obilježavanja manifestacije Noć knjige raspisala, peti po redu, nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada KuŠIn.

  Zbog pandemije koronavirusa rad Knjižnice je obustavljen na trideset dana, ali nastavljamo s pripremama za virtualnu Noć knjige i s nagradnim natječajem. Rok za slanje priča produžen je do 12. travnja, a svoje radove od sada možete slati isključivo elektroničkom poštom na adresu Knjižnice knjiznicasibenik@gmail.com.
   

Ispravak i dopuna natječaja za imenovanje ravnatelja
Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik

saznaj više...
   

Natječaj za ravnatelja Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik

saznaj više...
   

Ponedjeljak – dan bez zakasnine, uz Dan Knjižnice
 

  U ponedjeljak, 17. veljače, Knjižnica, koja obilježava svoju 98. obljetnicu, neće naplaćivati zakasninu. Stoga molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.

 

Poziv na intervju

saznaj više...
   
  Poziv na intervju kandidata s Javnog poziva za prijam u radni odnos na neodređeno radno vrijeme za radno mjesto: dipl. knjižničar na Narodnom odjelu.
 

Natječaj za prijam u radni odnos na neodređeno radno vrijeme

saznaj više...
   
  Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić“ Šibenik raspisuje natječaj za prijam u radni odnos na neodređeno radno vrijeme za radno mjesto: dipl. knjižničar na Narodnom odjelu.
 

Dani bez zakasnina
 
  Poštovani korisnici, u povodu Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga), u utorak i srijedu, 15. i 16. listopada 2019. Knjižnica neće naplaćivati zakasninu!
 

Knjižnica raspisala natječaj za najbolju neobjavljenu haiku pjesmu saznaj više...
 
Rok za slanje pjesme je 10. listopada 2019.
 

Knjiga Mediterana
 
  U srijedu, 25. rujna 2019. u 19 sati u Zavodu HAZU (palači Milesi), Trg braće Radića 7, u Splitu bit će predstavljen, u sklopu tridesete Knjige Mediterana, zbornik Nakladništvo u baštinskim ustanovama kao prilog njegovanju zavičajnosti, što su ga Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i Knjižničarsko društvo Šibenik objavili u travnju 2019. Riječ je o zborniku radova s istoimenog stručnog skupa održanog u Šibeniku 24. i 25. svibnja 2018., posvećenog Milivoju Zeniću (1953. – 2011.), koji je, kao ravnatelj Knjižnice, pokrenuo, među ostalim, i njezinu izdavačku djelatnost.
  Knjigu će predstaviti Karmen Krnčević, predsjednica Knjižničarskog društva Šibenik i Edita Bačić, voditeljica Knjižnice Pravnog fakulteta u Splitu.
 

Kviz znanja o domaćem i svjetskom stripu, uz Noć knjige 2019.
 
Izvor slike: stripovidownload.weebly.com
 
  Tema ovogodišnje Noći knjige, koja će se održati u utorak, 23. travnja 2019., jest "Omiljeni likovi i junaci iz svijeta stripa". Tom prigodom organizirat ćemo kviz na navedenu temu koji će početi u 18:00. Kviz će pripremiti novinar Saša Čobanov i Darko Bačić, potpredsjednik Kviz udruge Šibenik, koji će kviz i voditi.
  Molimo zainteresirane ekipe da se pravovremeno prijave. U prijavi je potrebno navesti naziv ekipe, broj igrača (do četiri) i kontakt telefon jednog igrača ili kapetana. Broj ekipa ograničen je na deset.
  Prijaviti se možete osobno na glavnom pultu Knjižnice (prizemlje), na broj 022/201-280 i u inbox Facebook stranice Knjižnice.
 

25.03.2019
ponedjeljak
Javni poziv za prijam osobe za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa saznaj više... 

25.03.2019
ponedjeljak
Odluka o poništavanju natječaja objavljen 26.02.2019. za prijam osobe za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
saznaj više... 

KuŠIn, natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika

saznaj više...
   

  Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i ove godine raspisuje, četvrti po redu, nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada.
     

Predstavljanje knjige Don Srećko Pavić i talijanski konclogor Zlarin
 
  U četvrtak, 28. ožujka 2019. u 19 sati u vijećnici u Tisnom bit će predstavljena knjiga Don Srećko Pavić i talijanski konclogor Zlarin, koju je Knjižnica objavila u Knjižnici Faust u prosincu 2018.
   Autor knjige je šibenski publicist Darko Gulin, inženjer pomorskih komunikacija. Osim opisa talijanskog koncentracijskog logora na zlarinskom rtu Marin, knjiga sadržava niz dokumenata iz ostavštine don Srećka Pavića, zlarinskoga župnika, i njegov životopis, s naglaskom na njegovoj ulozi u pomaganju logorašima i mještanima Zlarina i spašavanju od talijanskog okupatora.
  Nakon uvodnih riječi Vilijama Lakića, ravnatelja Knjižnice, o knjizi će govoriti novinar Hrvoslav Pavić, povjesničar umjetnosti mr. sc. Josip Ćuzela i autor.
 

26.02.2019
utorak
Javni poziv za prijam osobe za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa saznaj više... 

Petak i subota – dani bez zakasnine, uz Dan Knjižnice
 

  U petak i subotu, 15. i 16. veljače, Knjižnica, koja obilježava svoju 97. obljetnicu, neće naplaćivati zakasninu.
  Stoga molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.

 

Klub čitatelja neće upisivati nove članove

 
  Cijenjeni korisnici,

  Klub čitatelja Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, Čitamo i pričamoČiP, ove godine neće upisivati nove članove. Klub ima dvadeset tri člana podijeljenih u dvije skupine, što je po skupini više od broja koji je preporučen za kvalitetan rad (deset).
Hvala vam na interesu i razumijevanju!
 

Kreativno pisanje
 

  Dragi ljubitelji pisanja,

  u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga), polaznici Radionice kreativnog pisanja Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik pozivaju sve neafirmirane pisce, i one koji se tako osjećaju, da se svojim radovima (pjesmama, pričama ili bilo kojim drugim oblikom literarnog stvaranja) predstave javnosti.
  Cilj nam je potaknuti ljude da se okušaju u pisanju, ako do sada nisu, kao i da oni koji pišu podijele komadiće svoje duše s drugim kreativcima.

  Sudjelovati mogu sve punoljetne osobe. Potrebno je ispuniti nekoliko uvjeta: šalje se samo jedan, neobjavljen, rad, od najviše pet kartica (font je Times New Roman, veličine 12, prored 1,5) a potreban je i pristanak na to da se rad može javno pročitati (može ga pročitati autor, predstavivši se imenom i prezimenom, ili netko drugi, s tim da može, ali i ne mora, reći ime autora).
  Radovi se šalju na e-mail kreativno.pisanje.sibenik@gmail.com do 10. studenoga 2018. godine. Budući da se ne radi o nagradnom natječaju, molimo sudionike da napišu puno ime i prezime i broj svoga mobitela.
  Javno čitanje radova održat će se u četvrtak, 15. studenoga u 18:00 u multimedijskoj dvorani Knjižnice.
  Napomena: Pristigle radove pročitat će polaznici radionice, koji nisu stručnjaci, već ljubitelji pisane riječi, koji su sudjelovali na radionicama kreativnog pisanja i godinama pišu za svoju dušu a svoju ljubav prema pisanju žele podijeliti s ljudima sličnih interesa i potaknuti ih na isto.
  Nadamo se ugodnom, veselom, pozitivnom i nadahnjujućem druženju!
 

Dani bez zakasnine, uz Mjesec hrvatske knjige
 
  U petak i subotu, 12. i 13. listopada, Knjižnica neće naplaćivati zakasninu. Stoga molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.
 

Predstavljanje Nove logike Fausta Vrančića
 
  U srijedu 26. rujna 2008. u 18:00 u Zavodu HAZU u Splitu (Trg braće Radića 7) bit će predstavljena, u sklopu 30. Knjige Mediterana, knjiga Nova logika Fausta Vrančića. Knjigu su u svibnju 2018., u ediciji Bašćina, objavili Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i Institut za filozofiju iz Zagreba. Predstavit će je dr. sc. Luka Boršić i dr. sc. Ivana Skuhala Karasman, viši znanstveni suradnici na Institutu za filozofiju, nakon uvodne riječi Vilijama Lakića, ravnatelja Knjižnice. Dr. Boršić uredio je, preveo i bilješkama popratio latinski tekst i sastavio uvodni tekst a dr. Skuhala Karasman sastavila je Vrančićevu bibliografiju (njegovih djela i djela o njemu).
  Isti predstavljači knjigu će dan kasnije, 27. rujna u 12 sati, predstaviti i u Vrančićevu Šibeniku, u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, čime se Knjižnica pridružuje obilježavanju Dana grada Šibenika, 29. rujna.
  Nova logika cjelovit je prijevod filozofskog djela koje je Faust Vrančić prvo objavio u Veneciji 1608. kao Logika njezinim vlastitim sredstvima oblikovana (Logica suis ipsius instrumentis formata) a potom i 1616. u jednom svesku zajedno s djelom Ethica christiana (Kršćanska etika) kao Logica nova (Nova logika), s podnaslovom Suis ipsius instrumentis formata et recognita a Fausto Verancio, episcopo Chanadii (Oblikovao njezinim vlastitim sredstvima i pregledao Faust Vrančić, čanadski biskup). Inače, to je jedino Vrančićevo djelo koje dosad nije bilo prevedeno na hrvatski jezik, odnosno objavljeno u njegovoj domovini. Knjižnica je 1993. objavila pretisak njegove knjige izuma i projekata Machinae novae (prevedene kao Novi strojevi) a 1995. i kritičko izdanje njegova hagiografskog djela Život nikoliko izabranih divic. U knjizi Sentimentalni odgoj. Antun i Faust Vrančić, koju je priredio Darko Novaković a Knjižnica objavila 1995., objavljen je Faustov životopis strica Antuna i pisma Fausta, Antuna i Mihovila Vrančića, na latinskom izvorniku i u prijevodu Darka Novakovića, te Faustove latinske pjesme, u izvorniku i u prijevodu Bratislava Lučina.
 
 

Predstavljanje Arsenizama u Solinu
 
  Knjiga Arsenizmi : Arsen Dedić o sebi i drugima i drugi o njemu, što ju je Knjižnica objavila u prosincu 2017. u ediciji Lastovanja, bit će predstavljena u Galeriji Doma kulture Zvonimir Solin u srijedu, 6. lipnja 2018. u 20 sati. Knjigu će, uz njenog priređivača, publicista Darka Gulina, predstaviti Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik, i Tonći Ćićerić, ravnatelj Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin. U glazbenom dijelu programa, Arsenove šansone otpjevat će vokalni solist Saša Jakelić, uz glasovirsku pratnju Vinka Urlića.
 

Stručni skup Nakladništvo u baštinskim ustanovama kao prilog njegovanju zavičajnosti

Prijave...
Program...
 

  Dana 24. i 25. svibnja u Knjižnici će biti održan Stručni skup "Nakladništvo u baštinskim ustanovama kao prilog njegovanju zavičajnosti". Skup organiziraju Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i Knjižničarsko društvo Šibenik a posvećen je Milivoju Zeniću (1953. - 2011.), koji je, kao ravnatelj Knjižnice, među ostalim, pokrenuo i izdavaštvo Knjižnice.

 

Predstavljanje Arsenizama u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu
 
  Knjiga Arsenizmi : Arsen Dedić o sebi i drugima i drugi o njemu, što ju je Knjižnica objavila u prosincu 2017. u ediciji Lastovanja, bit će predstavljena u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, Preradovićeva 5, u utorak, 22. svibnja 2018. u 19:30. O knjizi će govoriti publicist Darko Gulin, koji je sakupio tekstove i priredio knjigu, i dr. sc. Krste Juras.
 

Filmska radionica za srednjoškolce - OTKAZANO
 
  U subotu i nedjelju, 12. i 13. svibnja 2018. od 10 do 17 sati u Knjižnici će se održati besplatna filmska radionica namijenjena šibenskim srednjoškolcima.
 
  Radionicu organizira Filmski centar mladih Šibenik, u suradnji sa zagrebačkom edukativnom filmskom platformom Blank_filmski inkubator.
  Zamišljena je kao intenzivni dvodnevni program podučavanja, teorijskog i praktičnog, osnovama filmskog i medijskog stvaralaštva: polaznici će se iskušati u svim područjima rada na filmu a završni produkt radionice bit će kratki igrani ili dokumentarni film što će ga polaznici snimiti prema vlastitom predlošku koji će napraviti na radionici.

  Radionicu će voditi akademski filmski redatelj Igor Jelinović i akademski filmski snimatelj Marko Jerbić, a u njoj će sudjelovati i akademski glumci Šime Bubica, Oriana Kunčić i Anica Kovačević, te predsjednica Centra Josipa Bubica.
  Maksimalan broj polaznika je petnaest a prijave se primaju na e-mail fcm.sibenik@gmail.com najkasnije do petka, 11. svibnja 2018. u 18 sati.
  Detaljne informacije mogu se dobiti u Filmskom centru preko navedene e-mail adrese ili na telefon 098 913 3411.
 

Predstavljanje Arsenizama na Mediteranskom festivalu knjige u Splitu
 
  Knjiga Arsenizmi : Arsen Dedić o sebi i drugima i drugi o njemu, što ju je Knjižnica objavila u prosincu 2017. u ediciji Lastovanja, bit će predstavljena na Mediteranskom festivalu knjige u Splitu, u Velikoj dvorani – pozornici Dvorane Gripe, u srijedu, 9. svibnja 2018. u 18 sati u sklopu niza promocija „Mudri libri“. O knjizi će govoriti publicist Darko Gulin, koji je sakupio tekstove i priredio knjigu, književni kritičar i urednik Kruno Lokotar i novinar i glazbeni kritičar Zlatko Gall. Mediteranski festival knjige organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Splita.
 

Noć knjige 2018

Program...
 

  Poštovani korisnici,

  pozivamo vas da nam se pridružite u obilježavanju manifestacije Noć knjige 2018. u ponedjeljak, 23. travnja 2018. u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik.

   

Likovni i literarni natječaj uz Noć knjige 2018

saznaj više...
 
 

Radionica izrade origamija
 
  Evo još jedna prilika da naučite nešto o vještini savijanja papira! Pozivaju se svi osnovnoškolci, ljubitelji origamija, i oni koji će to tek postati, da se prijave za radionicu izrade origamija koja će se održati na Dječjem odjelu Knjižnice.

  Za radionicu se možete prijaviti na telefon 022/201-280, osobno u Knjižnici ili u inboxu Facebook stranice Knjižnice.

Petak, 6. travnja 2018. u 11:00

 

Likovni i literarni natječaj za učenike osnovnih škola Šibensko-kninske županije na temu "Mačak Džingiskan i Miki Trasi"

saznaj više...
   

  Kulturno-umjetničko društvo "Koralj" Zlarin i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik raspisuju likovni i literarni natječaj za učenike osnovnih škola Šibensko-kninske županije na temu "Mačak Džingiskan i Miki Trasi" Vesne Parun.
     

 
  Radionica izrade origamija

  Evo još jedna prilika da naučite nešto o vještini savijanja papira! Pozivaju se svi osnovnoškolci, ljubitelji origamija, i oni koji će to tek postati, da se prijave za radionicu izrade origamija koja će se održati na Dječjem odjelu Knjižnice.

  Za radionicu se možete prijaviti na telefon 022/201-280, osobno u Knjižnici ili u inboxu Facebook stranice Knjižnice.

  Petak, 6. travnja 2018. u 11:00


KuŠIn, natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika

saznaj više...
   

  Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i ove godine raspisuje nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada.
     

Petak i subota – dani bez zakasnine, uz Dan Knjižnice
 

  U petak i subotu, 16. i 17. veljače, Knjižnica, koja obilježava svoju 96. obljetnicu, neće naplaćivati zakasninu. Stoga molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.

 

  Minecraft radionica

  U subotu, 27. siječnja, u Knjižnici će se, prema dogovorenome rasporedu, održati nastavak Minecraft radionice. Podsjećamo da je početak radionice za početnu grupu u 11:00, a za naprednu u 12:00.


  Minecraft radionica

  U subotu, 20. siječnja, u Knjižnici će se prema dogovorenome rasporedu održati nastavak Minecraft radionice. Podsjećamo da je početak radionice za početnu grupu u 11, a za naprednu u 12 sati.


Zimski praznici u Knjižnici
 
  Minecraft radionica

  U petak, 5. siječnja, u 11:00 u Knjižnici će se održati Minecraft radionica na kojoj će se djeca moći upoznati s tom popularnom računalnom igricom. Zainteresirani se mogu prijaviti na Dječjem odjelu Knjižnice.

  Minecraft je sandbox videoigra koju je izumio švedski programer Markus "Notch" Persson i kasnije ju je razvijao Mojang. Minecraft kreativnim igračima dopušta izgradnju tvorevina od kocaka (eng. blocks) u postupno generiranim 3D svjetovima.


 
  Radionica 1, 2, 3 PRIČA!

  Ispričajmo priču kroz pokret, pjesmu i lutke. Napravimo zajedno igrokaz, izradimo lutke, posudimo im glasove i oživimo likove!

  Pridruži nam se u veseloj igri ovih prazničnih dana:

  Srijeda, 3. siječnja 2018. u 10:30
  Petak, 5. siječnja 2018. u 10:30
  Utorak, 9. siječnja 2018. u 10:30
  Srijeda, 10. siječnja 2018. u 10:30
  Petak, 12. siječnja 2018. u 10:30

 
  Radionica izrade origamija

  Evo još jedna prilika da naučite nešto o vještini savijanja papira! Pozivaju se svi osnovnoškolci, ljubitelji origamija, i oni koji će to tek postati, da se prijave za radionicu izrade origamija koja će se održati na Dječjem odjelu Knjižnice.

  Za radionicu se možete prijaviti na telefon 022/201-280, osobno u Knjižnici ili u inboxu Facebook stranice Knjižnice.

  Četvrtak, 4. siječnja 2018. u 11:00
  Ponedjeljak, 8. siječnja 2018. u 11:00
  Srijeda, 10. siječnja 2018. u 11:00


Poziv na intervju

saznaj više...
   
  Poziv na intervju kandidate s Javnog poziva za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme za radno mjesto: - knjižničara na Znanstvenom odjelu.
 

Javni poziv za stručno usavršavanje

saznaj više...
   
Javni poziv za stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa
 

Oglas za prijam u radni odnos na određeno vrijeme

saznaj više...
   
  Oglas za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme (do povratka djelatnika) na Znanstvenom odjelu.
 

Međunarodni znanstveni skup u spomen na prof. dr. sc. Matu Zorića (1927. — 2016.), Zadar — Šibenik, 17. — 18. studenoga 2017.

Program...
 

  U organizaciji Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, u petak i subotu, 17. i 18. studenoga 2017. bit će održan Međunarodni znanstveni skup u spomen na prof. dr. sc. Matu Zorića (Šibenik, 1927. — Zagreb, 2016.). hrvatskog književnog povjesničara, filologa i prevoditelja, profesora emeritusa i dugogodišnjeg predstojnika Katedre za talijansku književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prvi dio skupa, 17. studenoga, bit će održan u Zadru, a drugi, 18. studenoga, u Šibeniku.

 

Radionica kreativnog pisanja

 
  U subotu i nedjelju, 28. i 29. listopada, književnica, književna kritičarka i prevoditeljica Ana Đokić održat će radionicu kreativnog pisanja za prijavljene polaznike. Radionica počinje u 10:00, a održat će se u računalnoj radionici Knjižnice. U ponedjeljak, 30. listopada, u multimedijalnoj dvorani s početkom u 18:00 održat će se javno čitanje radova.
 

Međunarodni znanstveni skup o sv. Nikoli Taveliću

saznaj više...
   
  U petak i subotu, 20. i 21. listopada 2017., u Knjižnici će biti održan Četvrti Međunarodni znanstveni skup "Franjevački velikani" — O sv. Nikoli Taveliću.
 

Dani bez zakasnine, uz Mjesec hrvatske knjige
 
  U petak i subotu, 13. i 14. listopada, Knjižnica neće naplaćivati zakasninu. Stoga molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.
 

Radionica kreativnog pisanja

 
  Poštovani korisnici,

  u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2017. književnica, književna kritičarka i prevoditeljica Ana Đokić u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik od 28. do 30. listopada vodit će radionicu kreativnog pisanja za odrasle.
  Radionica će se održati u subotu i nedjelju s početkom u 10:00, a završit će u ponedjeljak u popodnevnim satima javnim čitanjem radova polaznika.
  Zainteresirani punoljetni članovi Knjižnice mogu se prijaviti na e-mail adresu asimic@knjiznica-sibenik.hr. Uz ime i prezime, u prijavi treba navesti datum rođenja i kontakt telefon. Broj mjesta je ograničen na petnaest polaznika, a krajnji rok za prijavu je 25. listopada.

 

Poziv na intervju

saznaj više...
   
  Poziv na intervju kandidata s Javnog poziva za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme za radno mjesto: - pomoćni knjižničar na Narodnom odjelu
 

Poziv na intervju

saznaj više...
   
  Poziv na intervju kandidata s Javnog poziva za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme za radno mjesto: - pomoćni knjižničar na Dječjem odjelu
 

Poziv na intervju

saznaj više...
   
  Poziv na intervju kandidata s Javnog poziva za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme za radno mjesto: - pomoćni knjižničar na Audiovizualnom odjelu
 

Ispravak oglasa za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme na Audiovizualnom odjelu

saznaj više...
   
 

Ispravak oglasa za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme na Dječjem odjelu

saznaj više...
   
 

Ispravak oglasa za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme na Narodnom odjelu

saznaj više...
   
 

Cijenjeni korisnici, obavještavamo vas da čitateljski klub Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, “Čitamo i pričamo – ČiP”, upisuje nove članove
 
      Čitateljski klubovi temelje se na grupi čitatelja koji čitaju istu knjigu i s olovkom u ruci bilježe dojmove i doživljaje, nakon čega slijedi sastanak i grupna rasprava, obično jednom mjesečno u večernjim satima. Zašto postati član čitateljskog kluba?

 • svoje slobodno vrijeme provodit ćete korisno i kvalitetno
 • jačat ćete samopouzdanje
 • dobit ćete priliku pokazati kreativnost
 • upoznat ćete nove ljude sličnih interesa
 • vježbat ćete argumentirano raspravljati
 • zabavljat ćete se čitajući i još puno toga!

     Zainteresirane punoljetne osobe mogu se javiti na e-mail voditeljice kluba, Marine Čalić Polegubić, mcalic.polegubic@knjiznica-sibenik.hr, ili u inbox Facebook stranice Knjižnice. U prijavi trebate navesti ime i prezime, datum rođenja, kontakt telefon i jeste li član Knjižnice. Broj mjesta je ograničen (do deset članova). Rok za prijavu je 30. rujna, a prvi sastanak članova Kluba održat će se 3. listopada 2017. u 18:00 u Zavičajnoj zbirci (prvi kat). Radujemo se druženju i novim iskustvima čitanja!

 

Natječaj za najbolju narodnu poslovicu povodom rođendana Jurja Šižgorića 13. rujna

saznaj više...
   
 

Oglas za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme na Audiovizualnom odjelu

saznaj više...
   
 

Oglas za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme na Dječjem odjelu

saznaj više...
   
 

Oglas za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme na Narodnom odjelu

saznaj više...
   
 

Instrukcije
 
  Nastavljamo s instrukcijama iz biologije za učenike osnovnih i srednjih škola. Zainteresirani za instrukcije, kao i oni koji su zainteresirani za volontiranje, mogu se javiti u Knjižnicu.

Biologija (za učenike osnovnih i srednjih škola)
utorkom i četvrtkom u 16:00
 

Natječaj za prijam u radni odnos

Javni natječaj...
 
 

Javni poziv na natječaj

saznaj više...
   
Javni poziv za prijam osobe za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
 

Javni natječaj za davanje u zakup dijela poslovnog prostora (za postavljanje samoposlužnog aparata za tople napitke)

Javni natječaj...
 
 

Predstavljanje projekta BookCrossing

 
  U projekt BookCrossing, koji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu provodi i promovira uz podršku Ministarstva kulture, Gradska knjižnica ”Juraj Šižgorić” Šibenik službeno se uključuje dan uoči Noći knjige 2017.
  Na Narodnom odjelu bit će izložen, uz pano s osnovnim informacijama o projektu, stol s knjigama za BookCrossing

  Projekt će u 18 sati kratko predstaviti knjižničarka Gana Bujas
 

KuŠIn, Natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika

saznaj više...
   

  Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i ove godine raspisala je nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada.

Poziv na intervju

saznaj više...
   
  Poziv na intervju kandidata s Javnog poziva za prijam osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
 

Javni poziv na natječaj

saznaj više...
   
Javni poziv za prijam osobe za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
 

Predstavljanje knjige Milivoja Zenića Šibenik, srcem i umom
 
  U petak, 17. veljače 2017., na Dan Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, utemeljene 1922., u 13 sati u multimedijskoj dvorani Knjižnice bit će predstavljena knjiga Šibenik, srcem i umom Milivoja Zenića. Knjigu je, o petoj obljetnici Zenićeve smrti, Knjižnica objavila u ediciji Bašćina u prosincu 2016. U njoj su sabrani neki od njegovih tekstova objavljenih u novinama, časopisima, brošurama, katalozima ili izrečenih u različitim prigodama (predstavljanjima knjiga, komemoracijama ...) a koji se tiču Šibenika i njegove okolice.

  Milivoj Zenić (1953. – 2011.), zaslužni kulturni djelatnik, dugogodišnji ravnatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, autor je triju knjiga, u kojima se bavi šibenskom baštinom: U pohvalu od grada Šibenika : pisana riječ od najstarijih vremena do danas (Šibenik, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, 2002.), Šibenska katedrala (Šibenik, Šibenska biskupija, 2003.) i Stari Šibenik : kalama, skalama i butama (Zagreb, AGM, 2010.).
 

Dan bez zakasnina
 
  Poštovani korisnici,

  u povodu Dana Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, u petak, 17. veljače Knjižnica neće naplaćivati zakasninu! Stoga vas molimo da iskoristite priliku i vratite građu koju dugujete.
 

Akcija darivanja slikovnica
 
  Prikupljanju slikovnica i dječjih knjiga pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!”, koje se u sklopu nacionalne kampanje “Čitaj mi” organizira već četvrtu godinu zaredom, priključila se i Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik.

  Akciji se, u suradnji s Knjižnicom, priključio i Dječji vrtić Šibenska maslina pa djeca svoje slikovnice mogu, osim u Knjižnicu, donijeti i u svoj vrtić i staviti na za to predviđeno mjesto. Nakon završetka akcije, slikovnice i knjige proslijedit će se potrebitima. Ove godine, osim slikovnica, djeca mogu donirati i igračke.

  Akcija traje do 14. veljače, kada se i obilježava Međunarodni dan darivanja knjiga.

 

Predstavljanje knjige Prinosi povijesti gospodarstva Šibenika i njegova područja do 1940. godine Šime Tome Peričića
 
     U četvrtak, 22. prosinca 2016. u 12 sati u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice bit će predstavljena knjiga Prinosi povijesti gospodarstva Šibenika i njegova područja do 1940. godine uglednoga hrvatskog povjesničara Šime Tome Peričića. Radeći u Povijesnom arhivu, autor je istraživao izvore vezane uz kulturnu, političku, a napose gospodarsku prošlost Zadra i čitave Dalmacije od sedamnaestoga do dvadesetoga stoljeća, a razultat toga rada je veliki broj stručnih i znanstvenih naslova. Knjiga je tiskana u studenome ove godine u nakladi Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik, a predstavit će je dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture, i Anita Grubišić, mag. oec., dekanica Veleučilišta u Šibeniku. Upravo ova knjiga zaokružuje izdavačku djelatnost Knjižnice u 2016. godini i svojevrstan je doprinos obilježavanju 950. obljetnice prvog spomena Šibenika.
 

Stručni skup Dječja knjižnica danas i njezina odgojno-obrazovna dimenzija

Program...
 

     28. listopada 2016. u Knjižnici će biti održan Stručni skup Dječja knjižnica danas i njezina odgojno-obrazovna dimenzija.

 

Cijenjeni korisnici, obavještavamo vas da se u Gradskoj knjižnici ”Juraj Šižgorić” Šibenik osniva čitateljski klub!
 
      Čitateljski klubovi temelje se na grupi čitatelja koji čitaju istu knjigu i s olovkom u ruci bilježe dojmove i doživljaje, nakon čega slijedi sastanak i grupna rasprava, obično jednom mjesečno u večernjim satima. Zašto postati član čitateljskog kluba?

 • svoje slobodno vrijeme provodit ćete korisno i kvalitetno
 • jačat ćete samopouzdanje
 • dobit ćete priliku pokazati kreativnost
 • upoznat ćete nove ljude sličnih interesa
 • vježbat ćete argumentirano raspravljati
 • zabavljat ćete se čitajući i još puno toga!

     Zainteresirane punoljetne osobe mogu se javiti u inbox Facebook stranice Knjižnice ili na e-mail voditeljice kluba, Marine Čalić Polegubić: mcalic.polegubic@knjiznica-sibenik.hr. U prijavi trebate navesti ime i prezime, datum rođenja i jeste li član Knjižnice. Broj mjesta je ograničen (do deset članova). Rok za prijavu je 25. listopada, a prvi sastanak članova Kluba bit će 26. listopada 2016. u 18 sati u prostorijama Knjižnice. Radujemo se druženju i novim iskustvima čitanja!

Voditeljica Kluba:
Marina Čalić Polegubić
 

Dani bez zakasnine
 
     Poštovani korisnici,

u povodu Mjeseca hrvatske knjige, u petak, 14. listopada Knjižnica neće naplaćivati zakasninu! Stoga vas molimo da iskoristite priliku i vratite građu koju dugujete.

 

Stručni skup Dječja knjižnica danas i njezina odgojno-obrazovna dimenzija

prijavnica...
program...
 

     28. listopada 2016. u Knjižnici će biti održan Stručni skup Dječja knjižnica danas i njezina odgojno-obrazovna dimenzija.

 

Mjesec hrvatske knjige 2016
 
     Svečano otvaranje manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2016., koja traje od 15. listopada do 15. studenoga, a ove se godine odvija pod motom “Čitam 100 na sat”, održat će se u Šibeniku. Mjesec hrvatske knjige organiziraju Knjižnice grada Zagreba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Suorganizator ovogodišnjega svečanog otvaranja je Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik. Šibenik je za domaćina izabran iz najmanje tri razloga: grad obilježava tri obljetnice: 950 godina od prvog spomena, u ispravi hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV., 150 godina od osnutka Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku i 400 godina od objavljivanja knjige izuma i projekata Machinae novae (Novi strojevi) Šibenčanina Fausta Vrančića.

Program svečanog otvaranja:

Šibenik, 15. listopada 2016. godine u 12:00 u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku

Pozdravne riječi:
Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika
Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije
Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2016.
Zlatko Hasanbegović, ministar kulture Republike Hrvatske

Kulturno-umjetnički program:

“Tisućljetni Šibenik”, izlaganje dr. sc. Ivice Poljička, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Šibenika,

Nastup Kulturne udruge “Šibenske šuštine”, koja će izvesti staro šibensko nijemo (mutavo) kolo Nastup Klape “Sebenico”

Nakon završetka programa slijedi posjet Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik, u kojoj su postavljene izložbe Šibenik očima stranaca (karte, mape, litografije... iz fundusa Knjižnice) i Šibenik očima Vladimira Kirina (trinaest originalnih crteža s motivima grada Šibenika iz 1922. i grafička mapa Šibenik hrvatskoga grafičara, slikara i grafičkog dizajnera V. Kirina).

 


Predstavljanje knjiga o biskupu Ćirilu Baniću
 
     U povodu ređenja mons. Tomislava Rogića za šibenskoga biskupa i obilježavanja 950 godina od prvog spomena Šibenika, u šibenskoj katedrali u subotu, 23. srpnja 2016. u 20 sati bit će predstavljene dvije knjige o šibenskome biskupu Ćirilu Baniću. Jedna je Zbornik o biskupu Ćirilu Baniću, koji je uredio Roko Glasnović, objavljena nakladi Šibenske biskupije i Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik, a druga Mons. Ćiril Banić, biskup šibenski 1951. – 1961., u raljama Udbe Mile Vidovića, u nakladi Crkve u svijetu i Ogranka Matice hrvatske Metković. O knjigama će govoriti mons. Ante Ivas, mons. dr. sc. Mile Bogović, mons. dr. sc. Mile Vidović, prof. dr. sc. Marko Trogrlić i Tomislav Đonlić, prof. U glazbenom dijelu programa nastupit će VIS Laudantes i ŽVS Adeodate.
 

Supertoon - radionice u Knjižnici

Mapa događanja...

Program...
   

     Od 25. do 29. srpnja od 10 do 12 sati u Knjižnici će se održavati dječje radionice u sklopu Supertoon festivala animacije, koji se u Šibeniku održava od 24. do 29. srpnja. Radionice će voditi Marko Zdravković Kunac, osnivač i dugogodišnji voditelj Pulske filmske tvornice, u kojoj vodi Školu animiranog filma i Radionicu filmske medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi.

     Ove godine polaznici dječje radionice bit će ujedno i žiri za natjecateljsku kategoriju kratkog animiranog filma za djecu: pod mentorstvom Maje Prokl, odlučit će koji je film za djecu najbolji u ovogodišnjem izdanju Supertoon festivala.

           
Roditelji djecu mogu prijaviti na radionicu preko sljedeće e-mail adrese: radionica@supertoonfestival.com
 

Drugi hrvatski iseljenički kongres

saznaj više...
 
      U Šibeniku će se od 1. do 3. srpnja održati Drugi hrvatski iseljenički kongres. Osim dokumentarne večeri, kao uvodnog programa (u četvrtak, 30. lipnja), još će se dio programa (u petak i subotu) odvijati u Knjižnici.
   

Sajam dječje knjige - Potraga za blagom 2016

saznaj više...
   

     U Knjižnici će od 17. do 29. lipnja 2016. biti otvoren, kao dio 56. međunarodnog dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska,
10. sajam dječje knjige. U sklopu sajma svakoga dana od 10.30 do 13.00 bit će održane književno-likovne, kreativne, edukativne i glumačke radionice pod naslovom Potraga za blagom, koje će voditi Kašmir Huseinović (22. i 29. lipnja zajedno s Andreom Petrlik Huseinović).
     

Noć knjige 2016

saznaj više...Program
   

     Poštovani korisnici,
pozivamo vas da nam se pridružite u obilježavanju manifestacije Noć knjige 2016. u petak, 22. travnja 2016. u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik

Natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika

saznaj više...
   

     U povodu 950. obljetnice prvog spomena Šibenika i 150. godišnjice osnutka Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku, Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik raspisala je nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada.

Natječaj za ravnatelja Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik

saznaj više...
   

Obilježavanje Dana Knjižnice
 
     U povodu dana Knjižnice, utemeljene 1922., u srijedu, 17. veljače 2016. u 19 sati u multimedijalnoj dvorani bit će predstavljena slikovnica Faust Vrančić, koju je Knjižnica objavila u nizu Lastovanja u prosincu 2015., u povodu četiristo godina od tiskanja Vrančićeve knjige izuma i projekata Machinae novae. Autorica teksta je dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, koja će predstaviti knjigu. Ilustracije je izradila Dijana Kočica, akademska slikarica i grafičarka.

Prije toga, u 18.30 sati, na prvom katu Knjižnice bit će predstavljeni prigodni poštanski žig i dvije dopisnice izrađeni u povodu 150. obljetnice Narodne slavjanske čitaonice, utemeljene 19. prosinca 1866. Autor dopisnica je Petar Čičin-Šain a poštanskoga žiga dr. sc. Ante Kalogjera. Predstavljanje organiziraju Društvo filatelista i numizmatičara Šibenik i Knjižnica.

Knjižnica toga dana neće naplaćivati zakasninu pa je to prilika korisnicima da vrate građu čiji su rok posudbe prekoračili.

 

Akcija darivanja slikovnica
 
     U povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga, 14. veljače bit će provedena, u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!", akcija darivanja slikovnica. Knjižničari u Hrvatskoj po treći će put obilježiti taj dan tako što će na dječjim odjelima prikupljati slikovnice, pod geslom "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj".

Pozivamo djecu i odrasle da slikovnice koje im više ne trebaju donesu na naš Dječji odjel kako bismo ih darovali onima koji ih ne mogu kupiti.

 

Poziv na intervju za prijam osoba za stručno osposobljavanje 9. veljače 2016.

saznaj više...
   

Radionica crtanja stripa
 
     U srijedu, 3. veljače 2016. u 9 sati u Knjižnici će se održati, u organizaciji izdavačke kuće Iris IIIyrica i Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik, Gaturrova radionica crtanja stripa, namijenjena djeci od sedam do trinaest godina. Radionica je besplatna. Zainteresirani se mogu se javiti na dječji odjel Knjižnice.
 

Poziv na intervju

saznaj više...

 

Natjecanje u čitanju naglas
 

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva organiziraju 3. nacionalno natjecanje u čitanju naglas, za učenike od trećeg do osmog razreda osnovne škole. Cilj natjecanja je poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige i poticanje pozitivnog natjecateljskog duha. Natjecanje financiraju Ministarstvo kulture, Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, OTP banka i sisačka gradska knjižnica.

     Natjecanje je podijeljeno u dva dijela: za učenike gradskih i za učenike županijskih osnovnih škola.

U Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik GRADSKO natjecanje održat će se u ponedjeljak 26. listopada 2015. u 17 sati, a ŽUPANIJSKO u subota, 31. listopada 2015. u 11 sati, oba u Multimedijalnoj dvorani.

Sve informacije o pravilima natjecanja i kratki film s prošlogodišnjeg natjecanja, koji vam može poslužiti kao pomoć za pripremu učenika, možete pronaći na stranicama Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak (www.nkc-sisak.hr).

Prijavnice za gradsko i županijsko natjecanje možete poslati na e-mail adresu
djecji-odjel@knjiznica-sibenik.hr ili donijeti u Knjižnicu.

Kontakt osoba: Marina Šimić, tel. 022/201-280.

Rok za prijavu sudionika je 16. listopada 2015.

Finalno natjecanje održat će se 19. i 20. studenoga 2015. godine u Sisku

 

Dani bez zakasnine
 
     Poštovani korisnici,

u povodu Mjeseca hrvatske knjige, u četvrtak, petak i subotu, 15., 16. i 17. listopada Knjižnica neće naplaćivati zakasninu! Stoga vas molimo da iskoristite priliku i vratite građu koju dugujete.

 

Međunarodni znanstveni skup Faust Vrančić i njegovo doba
 
     Dana 22. i 23. rujna 2015. u Vodicama i Šibeniku bit će održan Međunarodni znanstveni skup Faust Vrančić i njegovo doba, u povodu 400. obljetnice objavljivanja Novih strojeva Fausta Vrančića Šibenčanina. Organizator skupa je Memorijalni Centar Faust Vrančić, Prvić Luka a pokrovitelj Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
     Prvi dio skupa bit će održan u utorak, 22. rujna u Kongresnoj dvorani hotela Olimpija u Vodicama, drugi sutradan u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik. (Program skupa u pdf-u)
 

Predstavljanje knjige o Orguljaškoj ljetnoj školi u Šibeniku
 
     U petak, 7. kolovoza 2015. u 20.30 sati u Knjižnici će biti predstavljena, u okviru 22. orguljaške ljetne škole u Šibeniku (3. – 12. kolovoza), knjiga Snježane Miklaušić-Ćeran Dvadeset godina Orguljaške ljetne škole u Šibeniku (1994. – 2013.) : ljetni dašak mladosti u raspjevanim sviralama šibenskih orgulja. Knjiga je tiskana u srpnju ove godine u nakladi Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik i Organološkog društva “Organum” Šibenik a predstavit će je Mario Penzar, orguljaš i čembalist, Božidar Grga, organolog, i autorica, dr. sc. Snježana Miklaušić-Ćeran, muzikologinja.
 

Sajam dječje knjige
 
     Od utorka, 23. lipnja do subote, 4. srpnja 2015. u Knjižnici će se održati 9. sajam dječje knjige.

     Nakon otvorenja sajma, u 10.30 sati, bit će otvorene i tri izložbe, kao njegovi prateći programi: Slikopriče, izložba slika, skulptura i oslikanog namještaja Andree Živko, izložba stripa Made in CRO 2 i Federico (Fellini) Eve Montanari.

     U 11.15 počet će radionica “Potraga za blagom”, koju vodi književnik i nakladnik Kašmir Huseinović. Do 4. srpnja bit će održano sedam radionica.
 

Predstavljanje knjige Samostan i crkva sv. Frane u Šibeniku
 
     U četvrtak, 28. svibnja 2015. u 19.30 sati u samostanu sv. Frane u Šibeniku bit će predstavljena monografija Samostan i crkva sv. Frane u Šibeniku : pokušaj povijesnog prikaza Nikole Mate Roščića, koju su u svibnju ove godine zajedno objavili Samostan sv. Frane i Knjižnica. Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Josip Belamarić, fra Ljudevit Maračić, Vilijam Lakić i autor. Predstavljanje će, uz prigodni glazbeni program, voditi fra Ivan Bradarić, gvardijan.
 

Noć knjige 2015
 
      Dvadeset trećega travnja bit će održana Noć knjige, manifestacija kojom obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava kako bismo afirmirali kulturu čitanja, potaknuli razgovor o literaturi i podigli svijest o važnosti knjige u svakom društvu i u svakom vremenu. Noć knjige organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a program obilježavanja podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.
     

Program u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”:

9.30 sati – Dječji odjel 

 • “Knjigom oko svijeta”: upoznavanje djece – kroz društvene igre, kvizove, priče i likovne aktivnosti – sa sljedećim državama: Njemačkom, Francuskom, Italijom i Rusijom

  (Od 9.30 do 12 matineja za vrtiće, od 16 do 18 sati za osnovnoškolce)

  Na odjelu će biti izložene makete koje prikazuju znamenitosti pojedinih zemalja a koje su izradile odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Žižula

18.00 – Dječji odjel

 • Glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Franka Klarić i Jakov Bilić pričaju djeci

19.00 – Narodni odjel

 • Izložba stripova iz fonda Knjižnice

20.00 – Multimedijalna dvorana

 • Igrokaz Vježbe ol’ti gimnastika, izvode korisnici organiziranih dnevnih aktivnosti za starije osobe Centra za pomoć i njegu grada Šibenika

20.30 – Narodni odjel

 • Nastup glazbenog sastava Nu’ Rodijak (Morane Živković i Ante Perkovića), koji će izvesti program “Zvučna kulisa broj 2”

21.00 – Narodni odjel

 • Druženje s književnikom Dubravkom Jelačićem Bužimskim (razgovor vodi redatelj, prevoditelj i književnik Pero Mioč).

22.00 – Multimedijalna dvorana

 • Projekcije dokumentarnih filmova Željka Senečića o hrvatskim piscima: Krleža&Zagreb, Serbus Krleža, Tin i Antun Gustav Matoš

Korisnicima koji 23. travnja vrate građu koju duguju neće biti naplaćena zakasnina! Posjetitelji će dobiti na dar i neku od knjiga darovanih Knjižnici (BookCrossing).


24.02.2015
utorak
Obavijest kandidatima s Natječaja za prijam u radni odnos na neodređeno vrijeme koji su pristupili intervjuu saznaj više... 

Poziv na intervju - stručno osposobljavanje

saznaj više...

 

Poziv na intervju

saznaj više...

 

Tjedan bez zakasnina
 
     Poštovani korisnici,

     u povodu Dana Knjižnice, od ponedjeljka, 16. do subote, 21. veljače nećemo naplaćivati zakasninu! Stoga vas molimo da iskoristite priliku i vratite građu koju dugujete.
 

Akcija darivanja slikovnica
 
     Dragi korisnici,

     u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga, 14. veljače, do 20. veljače traje, u okviru kampanje “Čitaj mi”, akcija darivanja slikovnica pod sloganom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!”. Slikovnice, nove ili rabljene, možete ostaviti u kutiji na pultu u prizemlju Knjižnice (na Dječjem odjelu).
     Knjižnica će te slikovnice proslijediti Gradskim vrtićima Šibenik i Pedijatrijskoj ordinaciji.
 

Predstavljanje knjige Historiografski fragmenti Antuna Vrančića
 
     Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik, utemeljena 17. veljače 1922., obilježit će svoj dan predstavljanjem knjige Historiografski fragmenti Antuna Vrančića u multimedijalnoj dvorani u utorak, 17. veljače u 13 sati. Knjigu je Knjižnica objavila u nizu Bašćina u prosincu 2014. a predstavit će je doc. dr. sc. Šime Demo, klasični filolog, predavač na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, koji je preveo Vrančićeve tekstove, i dr. sc. Castilia Manea-Grgin, povjesničarka, viša znanstvena suradnica u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, koja je napisala uvodnu studiju. Antun Vrančić (Šibenik, 1504. – Prešov, Slovačka, 1573.) – humanist, diplomat, crkveni prelat i pisac, među najistaknutijim je ličnostima hrvatske povijesti 16. stoljeća. “Njegov život i djelo važni su za povijest i kulturu triju susjednih naroda: hrvatskog, mađarskog i rumunjskog” (Manea-Grgin).

     Prije toga – u 12.30 sati – bit će dodijeljena priznanja najboljim čitateljima u 2014. godini.
 

Natječaj za prijam u radni odnos na neodređeno radno vrijeme

saznaj više...

 

Javni poziv za prijam osobe na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

saznaj više...

 

Odluka o imenovanju službenice za informiranje

saznaj više...

 

Predstavljanje slikovnice Kolač od riječi
 
     U četvrtak, 29. siječnja 2015. 17.30 sati na dječjem odjelu Knjižnice bit će predstavljena slikovnica Kolač od riječi, što ju je Knjižnica objavila, u ediciji Lastovanja, u studenome 2014., kao svoju 121. knjigu. Autor teksta (stihova) je Višnja Junaković a ilustracija Katarina Halužan. Višnja Junaković, rođena 1971. u Šibeniku, učiteljica je u OŠ Rogoznica. Pjesme su joj objavljivane u časopisima Književnost i dijete i Smib, a stihovi su joj 2013. uvršteni i u zbornik Garavi sokak, koji izdaje Književni klub “Miroslav Mika Antić” iz Inđije. Kolač od riječi njezina je prva knjiga. Katarina Halužan, rođena u Šibeniku 1969., završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje živi i radi. Bavi se ilustriranjem. Ilustracije je objavljivala u dječjim časopisima i dnevnim novinama. Ilustrira i slikovnice, dječje knjige i udžbenike za osnovnu školu. Za slikovnicu Maša i gosti, napravljenu u tandemu s književnicom Sanjom Pilić, 2011. dobila je Nagradu Kiklop. O knjizi Kolač od riječi govorit će, uz Višnju Junaković, dječji pisac Aljoša Vuković.
 

17.12.2014
srijeda

Obavijest kandidatima s Natječaja za prijam u radni odnos na određeno vrijeme koji su pristupili intervjuu

saznaj više... saznaj više...

 

Humanitarna akcija prikupljanja knjiga za Gunju
 
     Pod pokroviteljstvom Grada Šibenika, u sklopu adventa odvija se i "Cigla znanja", humanitarna akcija prikupljanja knjiga za Gunju. Knjige koje daruju građani mogu ubaciti u kutiju u prizemlju Knjižnice (pokraj glavnog pulta). Knjige će se prikupljati do Badnjeg dana.
 

17.12.2014
srijeda

Poziv na intervju

saznaj više...


 

11.12.2014
četvrtak

Poziv na intervju

saznaj više... saznaj više...

 

01.12.2014
ponedjeljak

Natječaj za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme

saznaj više... 

Natjecanje u čitanju naglas
 
Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva organiziraju 2. nacionalno natjecanje u čitanju naglas, za učenike od trećeg do osmog razreda osnovne škole. Cilj natjecanja je poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige i poticanje pozitivnog  natjecateljskog duha. Natjecanje financiraju Ministarstvo kulture, Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, OTP banka i sisačka gradska knjižnica.
     Natjecanje je podijeljeno u dva dijela: za učenike gradskih i za učenike županijskih osnovnih škola.

U Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” GRADSKO natjecanje održat će se u srijedu, 22. listopada 2014. a ŽUPANIJSKO u petak, 24. listopada 2014. u 17 sati, oba u multimedijalnoj dvorani u 17 sati.

Prijavnice za gradsko i županijsko natjecanje možete poslati na e-mail adresu
djecji-odjel@knjiznica-sibenik.hr ili donijeti u Knjižnicu.

Kontakt osoba: Marina Šimić, tel. 022 201 280

Rok za prijavu sudionika je 20. listopada 2014 .

Finalno natjecanje održat će se 13. i 14. studenoga 2014. godine u Sisku.

 

Dani bez zakasnina
 
     Poštovani korisnici, u povodu Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga), u četvrtak, petak i subotu, 16., 17. i 18. listopada 2014. Knjižnica neće naplaćivati zakasninu!
 

Potraga za blagom
 
      Radionica “Potraga za blagom”, nastala suradnjom Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska, 8. sajma dječje knjige i Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, odvija se od 26. lipnja do 4. srpnja a počinje u 10.30 sati.

 

26. i 27. lipnja
SRETAN SVIJET
Nakladnik: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade
Voditelji: Davor Šunk, multimedijalni umjetnik, i Kašmir Huseinović, pisac, nakladnik i liječnik

28. lipnja
KAKO NASTAJE KNJIGA
Voditelji: Andrea Petrlik Huseinović, akademska slikarica i ilustratorica, i Kašmir Huseinović

29. i 30 . lipnja
JANKO I STROJ ZA VRIJEME / SVEMIR ILI OBRNUTO
Nakladnik: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade / Profil knjiga
Voditelji: Kašmir Huseinović, pisac, nakladnik i liječnik, Zagreb, i Ksenija Kušec, književnica

1. srpnja
SEOSKA FARMA
Vlastita naklada
Voditelj: Jagoda Sablić, književnica za djecu i mlade, Šibenik, i Kašmir Huseinović

2. srpnja
PRIČA O DVA JURJA
Nakladnik: Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik
Voditelji: Zdenka Bilušić, književnica i ilustratorica, i Kašmir Huseinović

3. i 4. spnja
VILA – RIJEČ
Nakladnik: Kašmir promet
Voditelji: Nikola Petković, književnik, Rijeka, i Kašmir Huseinović

 


Humanitarna akcija Dijete djetetu
 
     Poštovani korisnici,
  naša knjižnica provodi humanitarnu akciju “Dijete djetetu”, u kojoj će u lipnju prikupljati pakete za djecu s poplavljenih područja Slavonije.
     U paket možete staviti igračke, slikovnice, slatkiše (koji nisu lako kvarljivi!). Možete ubaciti i pismo sa svojim imenom i adresom pa možda steknete novoga prijatelja.
     Pakete ostavite na Dječjem odjelu Knjižnice.
 

03.06.2014
utorak

Poziv na intervju za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme

saznaj više... 

21.05.2014
srijeda

Natječaj za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme

saznaj više... 

Međunarodni znanstveni skup Zaštita kulturne baštine od katastrofa
 
 

     Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira, u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, Institutom za arheologiju, te Filozofskim i Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Međunarodni znanstveni skup “Zaštita kulturne baštine od katastrofa”, u Zagrebu i Šibeniku od 8. do 10. svibnja 2014. Izlaganja će se održati 8. i 9. svibnja u Zagrebu a radionice 10. svibnja u Šibeniku.

     Radionice su posvećene preminulom kolegi Milivoju Zeniću, knjižničaru i kulturnom povjesničaru, čuvaru šibenske baštine, dugogodišnjem ravnatelju Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik. U svojim trima knjigama, U pohvalu od grada Šibenika : pisana riječ od najstarijih vremena do danas, Šibenska katedrala i Stari Šibenik : kalama, skalama i butama, Zenić je predstavio kulturno naslijeđe Šibenika i njegova kraja.

     Predviđene su dvije radionice, jedna u Gradskoj vijećnici, druga u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”.

Radionica u Knjižnici posvećena je zaštiti pisane baštine:
12.45 – 13.10
Tinka Katić (Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu):
Management and communication of written heritage: state and problems
13.10 – 13.35
Antonija Miše, Karmen Krnčević (Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik):
Public library “Juraj Šižgorić” in the light of preservation Šibenik's cultural heritage
13.35 – 14.00
Nataša Mučalo (Državni arhiv u Šibeniku):
Preservation and disaster prevention of archival holdings – practical experiences and future prospects on the example of the archives in Šibenik.

Radionica u Vijećnici bavi se restauracijom i konzervacijom katedrale sv. Jakova nakon oštećenja uzrokovanih ratom:
12.45 – 14.00
Davor Uglešić (D&Z d.o.o.) i Miljenko Domijan (Ministarstvo kulture Republike Hrvatske):
Reconstruction of the dome of St. James’s cathedral in Šibenik
Miroslav Škugor (Ministarstvo kulture Republike Hrvatske):
Cathedral sightseeing.

     Sudionike skupa u Vijećnici će u 12 sati pozdraviti Željko Burić, dr. med., gradonačelnik Grada Šibenika, koji je, uz Knjižnicu, jedan od partnera Skupa, potom će nekoliko riječi o Milivoju Zeniću reći dr. sc. Joško Belamarić, znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.
     U Knjižnici će prije početka radionice, u 12.30 sati, biti otvorena prigodna izložba fotografija vezanih za obnovu šibenske katedrale.
     Detaljne obavijesti o skupu mogu se naći na mikrostranicama mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu http://chp.nsk.hr/


Noć knjige u Knjižnici
 
      Dvadeset trećega travnja bit će održana Noć knjige, manifestacija kojom obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava kako bismo afirmirali kulturu čitanja, potaknuli razgovor o literaturi i podigli svijest o važnosti knjige u svakom društvu i u svakom vremenu.
     U Noći knjige u Knjižnici će biti izložene knjige o voću i voćnim proizvodima iz njezina fonda, posjetitelji će imati priliku kušati slastice s voćem i dobiti na dar neku od knjiga darovanih Knjižnici. Toga dana od 20 do 22 sata moći će se besplatno upisati oni tinejdžeri od 15 do 18 godina koji se prvi put učlanjuju u Knjižnicu.
     

P r o g r a m:

18.00 – 19.00  Dječji odjel 

 • Otvorenje izložbe Kad se male ruke slože..., dječjih likovnih radova na temu knjige Vlak u snijegu Mate Lovraka
 • Nastup dječjeg zbora Zdravo maleni s pjesmom “Himna zadrugara” iz filma Vlak u snijegu
 • Dodjela nagrada učenicima od 3. do 8. razreda osnovnih škola Šibensko-kninske županije za najbolju kratku priču na temu zajedništva i prijateljstva
 • Nastup etnoigraonice Balarin, koja djeluje pri Gradskim vrtićima Šibenik

18.30 – 19.00  Dječji odjel

 • Priča s lutkama Palčica (Katarina Simsig)

19.00 – 20.00  Dječji odjel

 • Čitanje priča na temu zajedništva i prijateljstva
 • Igranje društvenih igara (domino, Čovječe, ne ljuti se, trilja...) za osnovnoškolce

20.00 – 20.05  Narodni odjel

 • Otvorenje izložbe stripova učenika srednjih škola Šibensko-kninske županije i dodjela nagrada najboljim stripovima

20.05 – 21.00  Multimedijalna dvorana

 • Interaktivno foto-video predavanje “Konceptualna modna fotografija i filmski specijalni efekti” Sanje Lydije Kulušić i Tomislava Dugandžića

21.00 – 22.00  Narodni odjel

 • Druženje s novinarom i piscem Antoniom Barišićem, dobitnikom književne nagrade Kiklop za debitantski roman Srest ćemo se opet (razgovor će voditi Živana Podrug)

22.00 – 1.00  Prizemlje

 • Koncert Dixieland orkestra

Predstavljanje knjige I vama i nama zavrzlama Aljoše Vukovića

 
     Na Dan hrvatske knjige, 22. travnja, u Knjižnici će, u 12.15 sati, biti predstavljena knjiga pjesama za djecu I vama i nama zavrzlama Aljoše Vukovića, objavljena koncem 2013. u nakladi Knjižnice, u nizu Lastovanja. U toj ediciji Knjižnica mu je objavila, 2012., još jednu knjigu, zbirku pjesama Gorostasni Malčić. Obje je ilustrirala Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Knjižnice. Inače, to je sedma knjiga šibenskog dječjeg pisca koji je 2011. za Svetog Nikolu dobio, zajedno s ilustratoricom Ivanom Guljašević, nagradu Ovca u kutiji za najbolju hrvatsku slikovnicu.
 

Obilježavanje Dana energetske održivosti Šibensko-kninske županije

 

Šibensko-kninska županija 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, obilježava Dan energetske održivosti, čime se građanima daje uvid u mogućnosti ostvarivanja pozitivnih ekonomskih i ekoloških posljedica energetski održivog ponašanja.
Aktivnosti u sklopu manifestacije prilagođene su svim dobnim i interesnim skupinama. U suradnji s Gradskom knjižnicom “Juraj Šižgorić” organiziran je likovni natječaj na temu “Ja štedim energiju”, na kojem će polaznici dječjih vrtića i nižih razreda osnovne škole prikazati štednju energije u svakodnevnim aktivnostima. Za tu će dobnu skupinu 22. travnja ispred zgrade Šibensko-kninske županije biti organizirana i likovna radionica na otvorenom. 

    
     Za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih i učenike srednjih škola Županija i Knjižnica organizirale su nagradni likovni natječaj za izradu plakata uz Dan energetske održivosti Šibensko-kninske županije.
Izložba i dodjela nagrada za odabrane likovne radove s ta dva natječaja održat će se u EE info centru u zgradi Tehničke i Industrijsko-obrtničke škole. Tijekom dana će u EE info centru biti održana i tematska izložba a članovi Društva Faust Vrančić prezentirat će inovacije s područja energetske učinkovitosti.Središnje događanje Dana energetske održivosti Šibensko-kninske županije održat će se u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice od 10 do 13 sati. Nakon pozdravnog izlaganja župana Gorana Pauka, atraktivne programe povećanja energetske učinkovitosti Vlade RH prezentirat će Ministarstvo graditeljstva; predavači iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prezentirat će način sufinanciranja energetskih projekata; budućim studentima i zainteresiranim gospodarskim subjektima bit će prezentiran dislocirani studij energetike u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu; za građane koje zanima tehnologija i isplativost korištenja solarne energije, obnovljivog izvora energije kojim obiluje naša županja, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održat će predavanje s naglaskom na korištenju fotonaponskih sustava. Nakon predavanja predviđena je rasprava, u kojoj će predavači odgovarati na pitanja prisutnih

Natječaji za predškolce i učenike u povodu Noći knjige
 
     23. travnja bit će održana Noć knjige, manifestacija kojom obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava kako bismo afirmirali kulturu čitanja, potaknuli razgovor o literaturi i podigli svijest o važnosti knjige u svakom društvu i u svakom vremenu. Tim povodom Knjižnica raspisuje tri natječaja – likovni, literarni i strip-natječaj – za djecu iz dječjih vrtića i učenike osnovnih i srednjih škola Šibensko-kninske županije na temu zajedništva i prijateljstva, pod naslovom  “Kad se male ruke slože…”, nadahnutu knjigom Vlak u snijegu Mate Lovraka.
     Literarni natječaj za najbolju kratku priču namijenjen je učenicima od trećeg do osmog razreda osnovne škole, likovni natječaj predškolcima i osnovnoškolcima a strip-natječaj srednjoškolcima. Za likovne radove mogu koristiti slikarske, grafičke i crtačke tehnike ili tehnike oblikovanja a za stripove grafičke, crtačke i računalne tehnike.
     Radove treba predati do 17. travnja. Priče (napisane na stroju, računalu ili rukom) učenici mogu donijeti u Knjižnicu (na Dječji odjel, tj. središnji pult u prizemlju) ili ih poslati u inbox na Facebook stranici Knjižnice. Likovne radove i stripove treba propisno zaštititi i ne savijati u tube. Mogu se osobno donijeti u Knjižnicu ili poslati poštom na adresu: Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik (s napomenom “Za likovni natječaj ‘Kad se male ruke slože...’”), Poljana 6,  22000 Šibenik. Na poleđinu rada treba nalijepiti “naljepnicu” s osnovnim podacima.
     Stručna povjerenstva ocijenit će radove i nagraditi po tri najbolja iz svake kategorije.
     Na dječjem odjelu 23. travnja u 18 sati bit će pročitane tri najbolje priče i otvorena izložba likovnih radova. Izložba strip-radova bit će otvorena u 20 sati na prvom katu Knjižnice. Osobe za kontakt su Marina Šimić, dipl. knjižničarka na dječjem odjelu (022 201 280 i 098 759 892, djecji-odjel@knjiznica-sibenik.hr), za literarne radove, i Zdenka Bilušić, prof. likovne kulture, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Knjižnice (022 201299 i 098 603 421, zbilusic@knjiznica-sibenik.hr).

Likovni natječaji uz Dan energetske održivosti Šibensko-kninske županije
 
Šibensko-kninska županija 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, obilježava Dan energetske održivosti, čime se građanima daje uvid u mogućnosti ostvarivanja pozitivnih ekonomskih i ekoloških posljedica energetski održivog ponašanja.
     Aktivnosti u sklopu manifestacije prilagođene su svim dobnim i interesnim skupinama. U suradnji s Gradskom knjižnicom “Juraj Šižgorić” organiziran je likovni natječaj na temu “Ja štedim energiju”, na kojem će polaznici dječjih vrtića i nižih razreda osnovne škole prikazati štednju energije u svakodnevnim aktivnostima. Za tu će dobnu skupinu 22. travnja ispred zgrade Šibensko-kninske županije biti organizirana i likovna radionica na otvorenom.
     Za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih i učenike srednjih škola Županija i Knjižnica organizirale su nagradni likovni natječaj za izradu plakata uz Dan energetske održivosti Šibensko-kninske županije.
     Izložba i dodjela nagrada za odabrane likovne radove s ta dva natječaja održat će se u EE info centru u zgradi Tehničke i Industrijsko-obrtničke škole. Tijekom dana će u EE info centru biti održana i tematska izložba a članovi Društva Faust Vrančić prezentirat će inovacije s područja energetske učinkovitosti.
     Središnje događanje Dana energetske održivosti Šibensko-kninske županije održat će se u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice od 10 do 13 sati. Nakon pozdravnog izlaganja župana Gorana Pauka, atraktivne programe povećanja energetske učinkovitosti Vlade RH prezentirat će Ministarstvo graditeljstva; predavači iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prezentirat će način sufinanciranja energetskih projekata; budućim studentima i zainteresiranim gospodarskim subjektima bit će prezentiran dislocirani studij energetike u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu; za građane koje zanima tehnologija i isplativost korištenja solarne energije, obnovljivog izvora energije kojim obiluje naša županja, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održat će predavanje s naglaskom na korištenju fotonaponskih sustava. Nakon predavanja predviđena je rasprava, u kojoj će predavači odgovarati na pitanja prisutnih

Međunarodni dan darivanja knjiga
 

     Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik pridružila se obilježavanju Međunarodnog dana darivanja knjiga, 14. veljače. Taj se volonterski projekt, kojemu je cilj ohrabrivanje djece i odraslih da djeci daruju knjigu ili slikovnicu, ove godine prvi put održava u Hrvatskoj, pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”, u sklopu nacionalne kampanje “Čitaj mi”.
     Oni koji se žele uključiti u projekt knjige ili slikovnice mogu donijeti u Knjižnicu do 7. ožujka, kada će biti darovane dječjem odjelu i dječjoj ambulanti Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

 

Dani bez zakasnine, uz Dan Knjižnice
 


     U ponedjeljak, utorak i srijedu, 17., 18. i 19. veljače Knjižnica, koja obilježava svoju 92. obljetnicu, neće naplaćivati zakasninu. Stoga molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.
 

Obilježavanje Dana Knjižnice
 
     Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik, utemeljena 17. veljače 1922., obilježit će svoj dan u ponedjeljak, 17. veljače u 13 sati predstavljanjem knjige Uspomene iz Perzije Ivana Simonića, koju je Knjižnica objavila u nizu Bašćina u prosincu 2013. Riječ je o prijevodu s ruskoga uspomena koje je general Simonić, pripadnik šibenske plemićke obitelji kojemu je ruski car dodijelio naslov grofa, napisao nakon povratka s perzijskog dvora, na kojem je desetljećima službovao kao veleposlanik Ruskoga Carstva u Teheranu. Knjigu će predstaviti Darko Gulin, priređivač, i dr. sc. Goran Budeč iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU. Nakon toga bit će otvorene dvije izložbe: u 13.45 sati u galeriji izložba Libri Zdenke Bilušić a u 14 sati na prvome katu izložba Okvir za portret Ante Zorića, na kojoj će biti izložen dio građe iz obiteljske zbirke Željka Zorića.
 

Predstavljanje knjige Nosi me more
 
      U srijedu, 22. siječnja 2014. u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku bit će predstavljena knjiga književnika Mladena Bjažića Nosi me more : pjesme i priče o riječima, što ju je Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik objavila u nizu Lastovanja u prosincu prošle godine. To je Bjažićeva dvadeset peta knjiga, šesta u izdanju Knjižnice. U programu naslovljenom “Devedeset mu je godina tek”, kojim će biti obilježen Bjažićev devedeseti rođendan, sudjelovat će glumac Mate Gulin, novinarka Marina Jurković, književnik Mladen Kušec, pjesnik Dinko Škevin i Kulturno umjetničko društvo Koralj Zlarin. Inače, program je dio šire manifestacije: dana Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, utemeljenog 29. siječnja 1870.
 

Predstavljanje knjige Šibenik na kvadrat Ivice Poljička u Zagrebu
 
      U četvrtak, 12. prosinca 2013. u 17 sati u Klubu Šibenčana u Zagrebu, Baruna Trenka 3, bit će predstavljena knjiga Šibenik na kvadrat Ivice Poljička, što ju je Knjižnica objavila početkom ove godine. U njoj su sabrani tekstovi što ih je dr. sc. Ivica Poljičak objavljivao u istoimenoj kolumni u Šibenskom tjedniku od siječnja 2011. do srpnja 2012. Nakon Šibenika knjiga je u rujnu predstavljena i u Splitu na Knjizi Mediterana. U Zagrebu će je predstaviti mr. sc. Gustav Červar i Vilijam Lakić.
 

02.12.2013 
ponedjeljak
Radionica "Revitalizacija povijesne jezgre Šibenika" saznaj više...
 
     U ponedjeljak i utorak, 2. i 3. prosinca 2013. od 9 do 17.30 sati u Knjižnici će biti održana radionica Revitalizacija  povijesne  jezgre Šibenika. Radionicu provodi, u sklopu projekta Jewel, Grad Šibenik a namijenjena je predstavnicima civilnog društva, stanovnika, gospodarstva, društvenih djelatnosti i gradske uprave. 
     

Likovni natječaj Upoznaj svoja prava!
 

Nacrtao Karlo Protega
      U povodu Međunarodnog dana dječjih prava, Društvo Naša djeca  Šibenik i Centar za vizualnu kulturu djece i mladih Knjižnice organiziraju strip-natječaj na temu “Upoznaj svoja prava!”. Djeca trebaju nacrtati, flomasterom, olovkom ili drugim crtaćim priborom, kratki strip koji će prikazati (ne)zgodu vezanu za njihova prava. Stručno izborno povjerenstvo izabrat će i nagraditi pet najboljih stripova. Nakon natječaja stripovi će biti izloženi u Knjižnici.
Djeca svoje radove, s naznakom “za strip natječaj”,  mogu donijeti u Knjižnicu ili ih poslati poštom. Kontakt osoba je Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Knjižnice
(zbilusic@knjiznica-sibenik.hr)
 

Predstavljanje knjige Stopama pastira Srećka Badurine
 
      U četvrtak, 14. studenoga 2013. u 19 sati u Splitu, u crkvi sv. Josipa (Župa Svete Obitelji, Sukoišanska 8), bit će predstavljena knjiga Stopama pastira Srećka Badurine, objavljena 2012. u nakladi Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, Provincijalata franjevaca trećoredaca glagoljaša i Šibenske biskupije. O knjizi će govoriti fra Antun Badurina, brat biskupa Srećka, koji je sabrao tekstove i uredio knjigu, prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i Vilijam Lakić, ravnatelj Knjižnice.
 

Natjecanje u čitanju naglas
 
     Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik sudjeluje u akciji “Natjecanje u čitanju naglas”, koja se održava u okviru Europske godine čitanja naglas “Čitajmo naglas, čitajmo zajedno”. Akcija je zamišljena kao natjecanje za učenike osnovnih škola od 3. do 8. razreda u gradovima i županijama Republike Hrvatske. Cilj akcije je poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika, populariziranje knjige i poticanje pozitivnog natjecateljskog duha. Finalno natjecanje održat će se 13. studenoga 2013. godine na sajmu knjige Interliber u Zagrebu.

     Molimo sve zainteresirane da se prijave za županijsko natjecanje najkasnije do 25. listopada 2013. preko prijavnice ili e-maila djecji-odjel@knjiznica-sibenik.hr ili osobno na Dječjem odjelu Knjižnice.

Kontakt osobe za detaljne informacije: Marina Šimić i Jelena Čobanov
Telefon: 022 201 280

     "Natjecanje u čitanju naglas" održat će se 7. studenoga 2013. u Multimedijalnoj dvorani s početkom u 17 sati.

 

Dani bez zakasnina


Knjižnica u petak i subotu, 18. i 19. listopada
neće naplaćivati zakasninu!
 

30.09.2013
ponedjeljak
Obavijest u vezi provedbe javnog poziva za prijam osobe za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa saznaj više... 

16.09.2013
utorak
Javni poziv za prijam osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa saznaj više... 

Ciklus talijanskog filma u Knjižnici


     U Filmskoj večeri srijedom 24. travnja u 20 sati bit će prikazan film Može se napraviti (Giulio Manfredonia, 2008., 111 min). To je posljednji u ciklusu talijanskih filmova koji su prikazani u Knjižnici u suradnji s Konzulatom Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Split, i Predstavništvom talijanskog konzulata i Uredom talijanske gospodarske komore u Šibeniku.
 
Noć knjige u Knjižnici


      Dana 23. travnja 2013., na Međunarodni dan knjige i autorskih prava, u Hrvatskoj se po drugi put održava manifestacija Noć knjige. Toga dana, od 18 sati do ponoći, u knjižnicama diljem zemlje bit će organizirana razna događanja: javna čitanja, predstavljanja knjiga, izložbe, radionice i sl., s ciljem da se u javnosti potakne interes za knjigu kao nezamjenjivo kulturno dobro. Organizatori događanja su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Moderna vremena Info i Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA.

U 18 sati Otvorenje izložbe Šegrt Hlapić,dječjih likovnih radova na temu Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića Ivane Brlić Mažuranić nastalih u radionici Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić”
Od 18 do 19 sati Susret djece sa šibenskim piscima za djecu i mlade: Anom Bilić Udovičić, Mladenom Bjažićem, Jagodom Sablić i Aljošom Vukovićem
Od 19 do 20 sati Interpretacija priča Dva Ivana i Ledena kućica uz pomoć lutaka Katarine Simsig
Od 20 do 21 sata Večer sa šibenskim gimnazijalcima: performance Filósofos léei, na temu srednjovjekovne filozofije, pod mentorstvom dr. sc. Nives Triva, prof. filozofije, i predstavljanje Pegle, školskog lista Gimnazije Antuna Vrančića
Od 21 do 22 sata Druženje s književnikom Ivom Brešanom
Od 22 do 24 sata Koncert sastava The Pulse

U Knjižnici će biti izložene knjige, iz fonda Knjižnice, o siru i njegovim proizvodima a posjetitelji će imati priliku kušati pekarske proizvode sa sirom.
Knjižnica će građane darivati knjigama dobivenim donacijom.
U Noći knjige upis za tinejdžere koji se prvi put učlanjuju u Knjižnicu bit će besplatan.

23. travnja Knjižnica neće naplaćivati zakasninu korisnicima koji toga dana vrate građu koju duguju.
   
A KOJA JE TVOJA PRIČA? – radionica kreativnog novinarstva


     Cilj radionice je zainteresirati sudionike za novinarsku priču, naučiti osnovne metode novinarskog pisanja, upoznati nove struje u novinarstvu (backpack journalism, citizen journalism), razumjeti novinarstvo u digitalnim medijima (portali, blogovi) i, ključno, razviti percepciju za priče koje ih okružuju a da ih nisu ni svjesni. Radionica će završiti izradom originalnog novinarskog teksta, koji će biti objavljen u nekom od hrvatskih medija.

Voditelj radionice: Krešimir Dujmović

Zainteresirani za radionicu mogu se prijaviti i ostaviti svoje podatke (ime i prezime, dob, zanimanje i kontakt telefon) na Narodnom odjelu Knjižnice.

Dogovor oko termina održavanja radionice i drugih pojedinosti je u srijedu, 17. travnja 2013. u 19.30 sati u Knjižnici.
   

07.03.2013
četvrtak
Županijski likovni natječaj za učenike osnovnih škola Najnoviji strojevi uz Dan hrvatske knjige i Dan planeta Zemlje saznaj više...
 
  Ilustracija iz knjige Machinae novae   Fausta Vrančića

07.03.2013
četvrtak
Regionalni likovni natječaj za učenike osnovnih škola Rođendanska čestitka Robertu Visianiju saznaj više...
 
  Ilustracija iz Visianijeve knjige  Stirpium dalmaticarum specimen

22.02.2013
petak
Obavijest za one koji žele sudjelovati u kvizu Lančana reakcija saznaj više...

Pravila
kviza Lančana reakcija

19.02.2013
utorak
Javni poziv za prijam osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa saznaj više... 

13.02.2013
utorak
Obavijest kandidatima s Natječaja za prijam u radni odnos na određeno vrijeme koji su pristupili intervjuu saznaj više... 

Petak i subota - dani bez zakasnine, uz Dan Knjižnice


U petak i subotu, 15. i 16. veljače Knjižnica, koja u nedjelju, 17. veljače obilježava svoju 91. obljetnicu, neće naplaćivati zakasninu. Stoga molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.

05.02.2013
utorak
Obavijest za kandidate koji su se prijavili na Javni poziv za prijam osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa saznaj više... 
01.02.2013
petak
Poziv na intervju saznaj više... 

16.01.2013
srijeda
Natječaj za prijam u radni odnos na određeno radno vrijeme saznaj više... 

16.01.2013
srijeda
Javni poziv za prijam osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa saznaj više... 

Svim korisnicima želimo sretan Božić i novu godinu


Na Staru godinu Knjižnica će raditi od 8 do 12 sati

 
Anđeo iz likovne radionice Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Knjižnice

   


Postavljanje slike Vinka Barića Zečji par Andrews u Galeriji Zid


U četvrtak, 20. prosinca (četvrtak) u 12 sati u Galeriji Zid (na prvome katu Knjižnice) bit će postavljena, uz 7. obljetnicu preseljenja Knjižnice u novi prostor, slika Zečji par Andrews (akrilik na papiru, 131,5x93,5 cm) Vinka Barića. O slici i autoru, akademskom slikaru, strip-crtaču i glazbeniku, rođenom u Splitu 1980., govorit će akademski slikar Vanja Pagar.
 

   


06.12.2012
četvrtak
Sv. Nikola u Knjižnici
 

     Draga djeco, pozivamo vas na susret sa sv. Nikolom 6. prosinca 2012. u 10 sati u Knjižnici. Tom prigodom bit će proglašeno najljepše pismo sv. Nikoli. Ako ga još niste napisali, napišite ga i ostavite u kutiji na pultu na Dječjem odjelu Knjižnice.
   
 
Ilustracija Ivane Guljašević u knjizi Sveti Nikola    Aljoše Vukovića

   20.11.2012
utorak
Otkrivanje spomen-obilježja Milivoju Zeniću

     20. studenoga navršava se godina dana otkako je preminuo Milivoj Zenić, dugogodišnji ravnatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić”. Obljetnicu će Knjižnica obilježiti dvama događanjima. U 18 sati u multimedijalnoj dvorani bit će predstavljen pretisak knjige Rijeka Krka : sa 54 slike Krste Stošića, koji su zajedno objavile Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” i Javna ustanova “Nacionalni park Krka”. O knjizi će govoriti msgr. Ante Ivas, biskup šibenski, dr. sc. Josip Stipanov, ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u mirovini, i dr. sc. Drago Marguš, priređivač izdanja i autor popratne studije. Nakon promocije na prvom katu knjižnice bit će otkriveno spomen-obilježje Milivoju Zeniću, rad akademskog kipara Kažimira Hraste.11.11.2012
nedjelja
Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica prigodnim programom Igranje društvenih igara

Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik u nedjelju, 11. studenoga 2012. godine obilježava Dan hrvatskih knjižnica prigodnim programom Igranje društvenih igara.
Pozivamo djecu i njihove roditelje, bake i djedove, prijatelje, nastavnike, sve koji su zainteresirani, da dođu u Knjižnicu u 10 sati kako bi odigrali neku od društvenih igara (Čovječe ne ljuti se, Dama, Trilja, X/O, Memory ili Domino).

24.09.2012
utorak
Likovni natječaj za učenike osnovnih škola na temu straničnika saznaj više... 

19. i 20. listopada bez naplate zakasnina
U povodu Mjeseca hrvatske knjige, u petak i subotu, 19. i 20. listopada 2012. Knjižnica neće naplaćivati zakasninu korisnicima koji vrate građu čiji su rok posudbe prekoračili
 

24.09.2012
utorak
Poziv na intervju saznaj više... 

13.09.2012
četvrtak
Obavijest u vezi provedbe natječaja za prijam u radni odnos saznaj više... 

30.03.2012
četvrtak
Redovita izborna skupština Knjižničarskog društva Šibenik


U petak, 30. ožujka 2012. u 12.30 sati Knjižnici će biti održana redovita izborna skupština Knjižničarskog društva Šibenik, sa sljedećim dnevnim redom:
 1. Izvješće o radu Hrvatskog knjižničarskog društva
 2. Izvješće o radu Knjižničarskog društva Šibenik
 3. Izbor predsjednika Knjižničarskog društva Šibenik
 4. Razno
Silvija Marin iz knjižnice Turističko-ugostiteljske škole održat će predavanje “Mrežne stranice knjižnica – otvaranje prema javnosti”

27.03.2012
utorak
Vilijam Lakić, novi ravnatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik

Šibensko Gradsko vijeće na sjednici održanoj 27. ožujka 2012. za vršitelja dužnosti ravnatelja Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik imenovalo Vilijama Lakića, dosadašnjeg voditelja Županijske matične službe Knjižnice.

23.02.2012
četvrtak
Natječaj za imenovanje ravnatelja/ice saznaj više... 

13.02.2012
ponedjeljak
Poziv na intervju kandidatima na natječaj za prijam u radni odnos saznaj više... 

24.01.2012
utorak
Obavijest u vezi provedbe natječaja za prijam u radni odnos saznaj više... 

Napustio nas je dragi kolega Milivoj Zenić,
ravnatelj naše ustanove.
Preminuo je u nedjelju, 20. studenoga 2011.


     MILIVOJ ZENIĆ rođen je u Šibeniku 1953. U rodnom gradu završio je gimnaziju, u Zagrebu studij komparativne književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu. Godine 1979. zaposlio se, kao dipl. knjižničar, u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”, u kojoj godinama obnaša dužnost ravnatelja.
     Kao ravnatelj šibenske gradske knjižnice, najzaslužniji je za njezino preseljenje, iz neprimjerena prostora u prizemlju nebodera podalje od gradskog središta, u novouređenu zgradu u središtu grada. U novom prostoru Knjižnica je mogla ostvariti nove sadržaje (čitaonicu dnevnog tiska, studijsku čitaonicu, igraonicu, računalnu radionicu, audiovizualni odjel, multimedijalnu dvoranu, galeriju, centar za vizualnu kulturu djece i mladih), što je značilo ne samo zadovoljenje najviših stručnih standarda, nego i kvalitativno drukčiju ulogu knjižnice u kulturnom, pa i društvenom životu grada jer je ona postala središtem brojnih i raznovrsnih kulturnih događanja (predavanja, predstavljanja knjiga, radionica, tribina, okruglih stolova, izložaba, filmskih projekcija itd.). No, trebalo se izboriti za atraktivni prostor na šibenskoj Poljani, u čemu je doprinos Milivoja Zenića nemjerljiv. Dovoljno je spomenuti da je katalog Area librorum, u kojem je prezentiran prostor nove knjižnice i osmišljeni (definirani) pojedini njezini sadržaji, tiskan 2001. godine pa su trebale još pune četiri godine borbe, lobiranja i zagovaranja da se ravnateljeva vizija ostvari.
     Također, pokrenuo je – u turbulentnim ratnim vremenima (u kojima Knjižnica nije prekidala svoj rad iako je dvaput stradala za bombardiranja grada) – nakladničku djelatnost Knjižnice, kojom se ona afirmirala kao važan mali nakladnik i u nacionalnim razmjerima objavivši više od stotinu naslova, od pjesničkih zbirka do znanstvenih zbornika. Uređuje niz Bašćina, jednu od šest edicija, u kojemu je izašlo šesnaest knjiga s djelima šibenskih humanista i franjevačkih pisaca šibenskoga kraja. Nakladništvo je dovelo i do suradnje s brojnim pojedincima i kulturnim ustanovama i udrugama u zemlji jer su mnoga djela objavljena u zajedničkoj nakladi.
     Aktivno je sudjelovao u organizaciji različitih znanstvenih i stručnih skupova, npr. o obitelj Vrančić u hrvatskoj književnosti i znanosti (1995.), o Antunu Vrančiću (2004.), o jezikoslovcu Josipu Jurinu (1996.), te skupova o franjevačkim piscima sa šibenskog područja koje Knjižnica od 2000. jednom godišnje organizira zajedno s Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i ograncima Matice hrvatske u Skradinu i Šibeniku.
     Autor je triju knjiga, u kojima se bavi šibenskom baštinom: U pohvalu od grada Šibenika : pisana riječ od najstarijih vremena do danas (Šibenik, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, 2002), Šibenska katedrala (Šibenik, Šibenska biskupija, 2003.) i Stari Šibenik : kalama, skalama i butama (Zagreb, AGM, 2010.). Osobito je prva knjiga važna knjižničarima za poznavanje povijesti šibenske knjige, knjižnica, knjižara i nakladnika, koje udio u nacionalnoj kulturnoj povijesti nije neznatan.
     Objavio je sljedeće stručne radove: Šezdeseta obljetnica šibenske Gradske biblioteke, u: Bilten BIS 8-9(12-13)(1982), 21-23; Izdavaštvo Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” u Šibeniku u razdoblju od 1991. do 1994., u: Glasnik Društva bibliotekara Split 3(1994), 93-98; Sedamdeset pet godina Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” u Šibeniku, u: Glasnik Društva bibliotekara Split 5(1997), 102-103.; Katolički tisak u Šibeniku u 19. i 20. stoljeću, u: Sedam stoljeća šibenske biskupije : zbornik radova sa znanstvenog skupa Šibenska biskupija od 1298. do 1998., Šibenik, 22. do 26. rujna 1998., Šibenik, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, 1998.; Očuvanje nacionalne kulture i jezika u procesima globalizacije, u: Narodne knjižnice u novoj Europi : utjecaj globalizacije i informatizacije na narodne knjižnice u tranzicijskim zemljama : zbornik radova, Zagreb, Knjižnice grada Zagreba, Gradska knjižnica, 2003.; Novi život Vitićeva zdanja : projekt šibenske knjižnice, u: Narodne knjižnice za sadašnjost i budućnost : koncepti, arhitektura, tehnologija : zbornik radova, Rijeka, Gradska knjižnica, 2009.
     Napisao je i tekstove za turističke brošure koje je objavila Turistička zajednica Šibensko-kninske županije: Šibenik, 1998., i Regija Šibenik : Hrvatska – Croatia, [s.a.].
Redovito objavljuje prikaze knjiga u lokalnim novinama i listovima, primjerice u Vjeri u kamenu, glasilu KUD-a Sveti Juraj iz Primoštena Burnjeg.
     Glavni je urednik monografije Stoljeće hrvatske elektroprivede, Šibenik, Hrvatska elektroprivreda, 1995.
     Sudjelovao je, kao producent i stručni suradnik, u proizvodnji dvaju znanstveno-obrazovnih filmova: Martin Kolunić Rota, Šibenik, Digital zoom, 1997., i Stella maris Dalmacije : II. dio, Zagreb, Udruga Prosoli-Sveta glazba; Šibenik : Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, 2008., a kao stručni suradnik u realizaciji znanstveno-obrazovnog filma U potrazi za Lukačićem, Šibenik, Glazbena škola Ivana Lukačića, [200?].
     Organizirao je brojne izložbe u Knjižnici. U Muzeju grada Šibenika 1991. organizirao je izložbu Blago šibenskih knjižnica : XVI.-XVIII. stoljeće, na kojoj je javnosti predstavljen dio fonda (inkunabule i rijetke knjige) iz četiriju šibenskih knjižnica, i napisao tekst za njezin katalog.
     Najzaslužniji je za uspostavljanje suradnje između šibenskih kulturnih institucija i Petőfi Irodalmi Múzeum u Budimpešti i Kuće umjetnosti u Vesprému, temeljenu na ostavštini šibenskih i hrvatskih humanista Antuna i Fausta Vrančića.
     Potaknuo je osnutak Knjižničarskog društva Šibenik. Do tada su šibenski knjižničari bili članovi Društva knjižničara u Splitu, a on sam od 1985. do 1996. član odbora splitskoga društva.
     Sudjelovao je na mnogim stručnim skupovima, od skupština HKD-a do različitih savjetovanja i okruglih stolova, na što je poticao i svoje kolege, svjestan važnosti stručnog usavršavanja u knjižničarstvu, ali i društvene dimenzije koje ti skupovi imaju.
     Bio je član Organizacijskog odbora 30. Skupštine HKD-a održane 1996. u Primoštenu.
Predsjednik je Upravnog vijeća Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
     Kao ravnatelj županijske matične knjižnice, puno je učinio za uspostavljanje mreže knjižnica u Šibensko-kninskoj županiji, pomažući lokalnim zajednicama u osnivanju (ili obnovi rada) narodnih knjižnica (u Skradinu, Murteru i Primoštenu npr.).
     Bio je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Podružnice Šibenik.
     Bio je član Družbe Braća hrvatskog zmaja.
     Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijelilo mu je Kukuljevićevu povelju, najviše javno priznanje za dugogodišnji rad i značajne rezultate na unapređenju knjižničarske djelatnosti.
     Dobio je odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos razvoju kulture Republike Hrvatske.
     Kao veliki ljubitelj i poznavalac knjige, cijeli radni vijek posvetio je promicanju kulture čitanja, zagovarajući pritom kako valoriziranje lokalne knjižne (i književne) baštine, tako i poticanje suvremenog stvaralaštva, u čemu je uloga knjižnice od presudna značenja.

 

Knjiga žalosti otvorena je u predvorju Knjižnice

Komemoracija je održana u srijedu, 23. studenoga 2011. u 12 sati
u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik

Pogreb je održan istog dana u 14 sati na Groblju sv. Ane


15.07.2011
petak
Poziv na intervju saznaj više... 

11.07.2011
ponedjeljak
Obavijest o prethodnoj provjeri znanja i sposobnosti saznaj više... 

30.06.2011
četvrtak
Obavijest u vezi provedbe natječaja za prijam u radni odnos saznaj više... 

21.06.2011
utorak
Obavijest u vezi sa Zakonom o javnoj nabavi

Temeljem članka 5.c. Zakona o javnoj nabavi (NN 110/07 i 125/08) obavještavamo da ravnatelj Milivoj Zenić ne obavlja upravljačku djelatnost niti je vlasnik poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluje u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 20%. Stoga nema gospodarskih subjekata s kojim Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi u smislu članka 5.c. navedenog Zakona.15.06.2011
srijeda
Poziv na intervju saznaj više... 

08.06.2011
srijeda
Obavijest o prethodnoj provjeri znanja i sposobnosti saznaj više... 

26.05.2011
četvrtak
Obavijest u vezi provedbe natječaja za prijam u radni odnos saznaj više...